Espoon Vihreitä huolestuttaa kaupungin suunnittelemat rajut säästöt opetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilöstöön, sillä lapsimäärän kasvaessa henkilöstömäärä ei pysy perässä. Suunnitellut leikkaukset on tarkoitus toteuttaa seuraavien viiden vuoden aikana osana Taloudellisesti kestävä Espoo -sopeutusohjelmaa.

”Vihreät eivät voi hyväksyä lapsiin ja nuoriin kohdistuvia leikkauksia. Nyt on aivan väärä aika heikentää opetuksen, varhaiskasvatuksen sekä lasten ja nuorten tuen palveluita,” muistuttaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Sirpa Hertell.

”Nuorten palveluihin kohdistuvien, Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelmassa päätettyjen leikkausten käynnistymistä pitäisi nyt vähintään lykätä korona-ajan yli ja tulevan valtuuston tarkastella niitä uudestaan. Viime vuoden ennustettua parempi tulos myös mahdollistaa muutoksia kuluvan vuoden budjettiin. Hallituksen koronatuki kunnille on tehty juuri siksi, että koronan seurauksiin pystytään kunnissa vastaamaan,” jatkaa valtuuston 2. varapuheenjohtaja Inka Hopsu.

Koronan tuoma etätyö ja eristyneisyys ovat käymässä raskaaksi perheille, mutta etenkin nuorille. Oirehdinta niin kouluväkivaltana kuin lasten ja nuorten ahdistuneisuutena ja psykologipalveluiden tarpeena näyttää kasvaneen kaikissa pääkaupunkiseudun kunnissa.

”Etenkin toisen asteen opiskelijat ovat olleet jo pitkään etäopetuksessa. Monet ovat yksinäisiä, apatia ja ahdistuneisuus ovat lisääntyneet ja oppimistulokset laskevat kuin lehmän häntä. Oppimismotivaatio ei vaan säily ja oppiminen suju yksin tietokoneen ruudun kanssa, vaikka kuinka yrittäisi. Lähiopetukseen pitäisi palata pikimmiten,” toteaa itsekin opettajana toiminut Hopsu.

”Esitämme, että nuorten palveluiden akuutteihin tarpeisiin valmistellaan Espoossa lisätalousarvio, joka huomioi lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut, perheiden tuen ja koulujen henkilöresurssin kaikkien turvallisuuden ja työrauhan takaamiseksi sekä oppimistulosten kuromiseksi. Lisätukea olisi syytä kohdentaa myös nuorisotyöhön ja harrastustoimijoille,” avaa puheenjohtaja Hertell ryhmän näkemystä.

Esimerkiksi koulupsykologien ajat ovat täyttymässä jo syksylle. Ongelmana ovat myös haasteet saada täytettyä avoimia psykolgivakansseja työn kuormittavuuden vuoksi.

”Nuorisotyöhön lisättiin budjettineuvotteluissa Vihreiden esityksestä yksi liikkuvan nuorisotyön yksikkö. Tämä ei kuitenkaan riitä, jos olemassa olevia palveluja joudutaan samalla ajamaan alas. Harrastustoiminnan resurssit ovat myös tiukalla, kun seurat ja järjestöt eivät ole voineet pyörittää toimintaansa normaalisti ja tulot ovat siksi laskeneet,” Hertell muistuttaa.

”Nuorisotyön ja harrastustoiminnan tärkeä rooli kohdata erilaisissa elämäntilanteissa olevia nuoria ja tarjota turvallinen yhteisö pitää muistaa ja toiminnan jatkuvuus turvata. Esimerkiksi Tyttöjen talo on tavoittanut maahanmuuttajataustaisia tyttöjä ja nuoria äitejä. Tämän kohdennetun nuorisotyön ja talon toiminnan tulee jatkua,” päättää Hopsu.