Äitienpäivänä onnitellaan äitiä ruusulla ja isänpäivänä isää muistetaan päiväkodissa piirretyllä kortilla, mutta isovanhempien päivälle ei ole vielä vakiintuneita muistamisen kaavoja. Isovanhempien päivä ei ole vielä kovin tunnettu juhlapäivä. Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n mukaan päivän tarkoitus on korostaa sukupolvien välistä yhteyttä ja nostaa isovanhemmuuden arvostusta koko yhteiskunnassa.

Aika tuoreena isoäitinä iloitsen, miten elämä on antanut nyt kaksivuotiaan Elliotin myötä meille isovanhemmille jotain jo melkein unohtunutta, lapsen ihmeellisen maailman. Kun kaksivuotias herättää meidät viikonloppuna aikaisin aamulla ja kömpii peiton alle kirja kainalossa, tuntee sydämessään mikä on juuri nyt tärkeintä.

Oma äitini oli idoli ja tärkeä esikuva tyttärillemme, maailman paras isoäiti. Kun saimme tietää tulevasta lapsenlapsesta, toivoin, että minusta tulee yhtä viisas, lempeä ja kärsivällinen isoäiti, kuin oma äitini. Elliotille me olemme Atta ja Pappa. Isoäiti leipoi pullaa, Atta käy kokouksissa. Isovanhemmuus on yhteinen höpöttelyhetki skypessä ja pienten kurahousujen taskusta löytyvä Papan ruuvimeisseli.

Kaikilla lapsilla ei ole isovanhempia, joten kaikenlaiset varaisovanhemmat ovat arvokkaita. Toivon, että jokaiselle maailman lapselle löytyy rakastavan isovanhemman turvallinen syli, se on isovanhempien päivän lahjoista paras.

Sirpa Hertell
Valtuustoryhmän puheeenjohtaja
Espoon vihreät