“Sain turvakodista käteeni Body Shopin näytepaketin. Tuntui nololta ottaa vastaan vähävaraisille uhreille tarkoitettu hiustuotelahjoitus. Minähän kävin vain juttelemassa hankalasta parisuhteestani. Sujautin sanattomana paketin laukkuuni ja lähdin töihin.”

Lähisuhdeväkivalta on ilmiö, jonka olemassaolon tietää kaikki. Mikäli on itse välttynyt siltä, on se helppo leimata tyystin muiden ongelmaksi.

Elokuvista ja tv-sarjoista tuttu kuva vähävaraisen perheen hennosta äidistä kyyhöttämässä keittiön nurkassa alkoholisoituneen miehensä uhkaamana on piirtynyt varmasti jokaisen mieleen. Stereotyyppisillä tarinoilla parisuhdeväkivalta typistyy ilmiönä niin suppeaksi, ettei uhri välttämättä edes itse tunnista itseään väkivallan uhriksi.

Kolmannes suomalaisista naisista on kokenut väkivaltaa joko nykyisen tai entisen kumppaninsa toimesta. Väkivaltaa kohdanneita naisia on kaikissa tuloluokissa ja kaikissa ammateissa. He voivat olla niitä seurueen ilopillereitä tai itsevarmoina esiintyviä johtajia. He voivat olla parhaita ystäviäsi, siskojasi ja kollegoitasi. Se voit olla sinä itse.

Väkivalta on kiusallinen asia eikä siitä puhuta kahvipöydissä. Mennyt tai nykyinen väkivalta pyritään peittämään ja se kaikille väkivaltaa kokeneille suotakoon. Ei väkivaltakokemuksia tarvitse kantaa mukana arjessa joka hetki. Ei ikävimpiä muistoja ole mikään pakko jakaa kaikkien kanssa.

“Jännitti mennä ystäväni tupareihin. Hississä katsoin peiliin. Musta silmä oli peitossa. Sovimme mieheni kanssa, että hän kertoo heti, jos vahingossa sipaisisin meikkivoidetta niin, että mustelma paljastuisi. Juhlat olivat hauskat eikä kukaan huomannut mitään.”

Jos kuitenkin joku sattuisi kertomaan kokemastaan väkivallasta tai parisuhteensa epäasiallisesta käytöksestä, sinulla on mahdollisuus kuunnella, tukea ja auttaa.

Väkivaltaisen parisuhteen kierteessä oleva ihminen on usein sokeutunut sille, mikä on normaalia ja mikä ei. Väkivaltaa ei ole ainoastaan fyysinen väkivalta vaan usein siihen liittyy myös henkistä väkivaltaa kuten nimittelyä, arvostelua, kontrollointia ja huonoa kohtelua. On tärkeä sanoa ääneen, ettei kenenkään tarvitse kestää parisuhteessaan sellaista. Myös henkinen väkivalta on väkivaltaa, johon on syytä hakea apua. 

“Tuttavani kääntyi yhtäkkiä mieheni puoleen ja kysyi eikö hän huomaa, miten upea nainen hänellä on. Mieheni lähdettyä vessaan hän kysyi mitä ihmettä teen tuollaisen luuserin kanssa ja myöhemmin piti miehelleni kahdenkeskisen ripityksen huonosta kohtelustani. Mies oli koko illan väheksynyt minua enkä ollut edes huomannut sitä, koska siitä oli tullut niin tavallista.”

Väkivaltaisesta parisuhteesta lähteminen ei ole helppoa. Naisten Linjan opas väkivaltaa kokeneen läheiselle listaa syitä miksi näin on: pelko seurauksista, häpeä, rakkaus kumppania kohtaan, toive muutoksesta, syyllisyys, lasten etu, voimattomuus, yksinäisyys ja epävarmuus tulevaisuudesta. Läheisen tilanteeseen puuttuminen ei ole siis helppoa ja vaatii sinnikkyyttä sekä kuuntelua enemmän kuin näppäriä vinkkejä.

Myös kunnat voivat auttaa väkivaltakierteeseen joutuneita. Avunhakemisen tulee olla helppoa niin väkivaltaa kokeneille kuin sitä tehneillekin. Kaupungin työntekijöillä, niin terveydenhuollossa, sosiaalipalveluissa kuin kouluissakin tulee olla osaamista tunnistaa väkivalta ja ohjata siitä kertovat eteenpäin avun piiriin. On tärkeää, että avun pyytäjistä otetaan koppi.

“Nuori terveydenhoitaja häkeltyi ja sanoi hakevansa kollegan, jotta he osaavat raportoida vammani varmasti oikein. Viivottimella he mittailivat mustelmieni kokoa ja kirjasivat ne paperille, johon oli piirretty ihmisen vartalo. Tilanne oli vähintäänkin outo ja kun se oli ohi, lähdin kotiin ilman jatkotoimenpiteitä. Kukaan ei koskaan soittanut perään.”

Joskus uhri tarvitsee kanssakulkijaa, joka opastaa kaupungin tarjoaman avun piiriin. Espoossa lähisuhdeväkivaltaa kokenut voi saada apua Omatilasta. Siellä ammattilaiset auttavat apua hakenutta tunnistamaan lähisuhdeväkivallan merkit, selviytymään kokemasta ja irrottautumaan väkivallasta. Kaupungin järjestämiin ryhmätapaamisiin voi mennä anonyyminä paikalle ja kuulla muiden väkivaltaa kokeneiden tarinoita. Vertaistuella voi olla suuri voima auttaa väkivaltaa kokenutta elämässä eteenpäin.

Tänään 25.11.2020 vietetään YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. On tärkeää kiinnittää huomiota ilmiöön kerran vuodessa erillisen nimikkopäivän muodossa. Pidetään kuitenkin silmät auki ja ollaan tukena läheisillemme aivan jokaisena vuoden päivänä. Muistetaan kertoa heille kuinka tärkeitä he ovatkaan. Joku läheisistämme saattaa kaivata kauniita sanoja enemmän kuin arvaatkaan.

Espoon Omatilan yhteystiedot löytyvät tuolta: https://www.espoo.fi/omatila

Tekstin sitaatit ovat väkivaltaa kokeneen naisen kuvauksia kokemuksistaan.