Vuonna 2008 Nokian Symbianilla oli 60% markkinaosuus älypuhelinten käyttöjärjestelmistä. Vain neljä vuotta myöhemmin Nokia kamppailee olemassaolostaan älypuhelinmarkkinoilla.

Jälkikäteen on helppo arvostella Nokian tekemiä ratkaisuja. Harva kuitenkaan kysyi päätöksiä tehtäessä, miksei Nokia esimerkiksi aloittanut Meegon kehittämistä aiemmin, jotta sille olisi ehditty luoda toimiva ekosysteemi? Miksi N900 jäi ainoaksi Maemo-puhelimeksi? Miksei Nokia hyödyntänyt Psionin EPOC-käyttäjärjestelmän lisäksi Psionin näppäimistöosaamista? Miksei Nokia kehittynyt laitevalmistajasta palveluntarjoajaksi? Miksi kilpailijoiden simpukka- ja kosketusnäyttöpuhelimiin vastaaminen kesti kuukausien asemesta vuosia?

Ehkä ongelman ydin oli Nokiaan syntyneessä kulttuurissa, joka pyrki minimoimaan riskit. Samalla se henki, jolla luotiin markkinat vallanneet 2110-, 3210- ja 9110-mallit, katosi. Vanhoja tuotteita kyllä viilattiin aina vaan paremmiksi, mutta moniportainen hyväksymisprosessi torppasi ”liian” radikaalit ideat ennen niiden pääsyä markkinoille.

Nokia jäi omien tuotteidensa vangiksi, tai kuten Henry Fordin väitetään sanoneen “If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.” Markkinatutkimuksissa älypuhelinten ostajat halusivat parempia kommunikaattoreita (Psionin näppäimistöllä, kiitos), eivät kokonaan uutta kosketusnäyttöön perustuvaa käyttäjäkokemusta saati avointa sovellukauppaa.

Jos ja toivottavasti kun Nokia tästä vielä nousee, sen kannattaa perustaa hulluille ideoille oma skunk works –osastonsa, joka saa tuoda markkinoille vaikka Star Trek –kommunikaattorin, jos siltä tuntuu. Sen sijaan markkinoille tuotiin Nokia 5800 Star Trek, huokaus.

Nokian uusia Lumia-malleja on kutsuttu pettymyksiksi, koska ne eivät heti valloittaneet maailmanmarkkinoita takaisin Samsungilta ja Applelta. Päinvastoin, nyt Nokialla on ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen tuote, joka edes vaivaudutaan mainitsemaan muiden kuin Suomen lehtien älypuhelinvertailuissa.

Itse asiassa Lumian Windows Phone on uusille käyttäjille yhtä helppo opittava kuin iOS tai Android. Älypuhelinten ostajat ovat kuitenkin ehtineet jo tottua Android- ja iPhone-puhelinten käyttökokemukseen. Kynnys Windows Phoneen vaihtamiseen on suuri.

Älypuhelinmarkkinoiden takaisin valtaamiseksi eivät kuitenkaan riitä Lumian kaltaiset tuotteet, jotka ovat vain vertailukelpoisia kilpailijoiden tuotteiden kanssa. Tarvitaan jotain uutta, yhtä uutta kuin iOS oli Symbianiin verrattuna. Nokian tulevaisuus älypuhelinmarkkinoilla riippuu hyvin pitkälle siitä, kuinka paljon parempi Nokian Windows 8 –puhelinten ja appsien käyttäjäkokemus on iOS:ään ja Androidiin verrattuna.

Nokian viimeaikaiset toimet eivät kuitenkaan lupaa hyvää. Nokia on supistanut toimintaansa, karsinut rönsyjä ja tarjonnut eropaketteja tuhansille työntekijöilleen. Näihin eropaketteihin ovat tarttuneet usein juuri ne työntekijät, joista Nokian pitäisi nyt pitää kiinni. He, jotka tietävät saavansa helposti töitä myös Nokian ulkopuolelta tai pystyvänsä perustamaan erorahan turvin kannattavan yrityksen.

Kriisissä on uskallettava myös investoida. Muuten Nokialle uhkaa käydä kuin sille laihialaisen hevoselle, joka kuoli juuri kun oppi tulemaan ilman kauroja toimeen.