Eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 19.4.2015.
Tärkeitä päivämääriä (lähde: vaalit.fi):
vaalipiirien paikkamäärien vahvistuminen: 31.10.2014
ehdokashakemusten jättöpäivä: ti 10.3.
ehdokasasettelun vahvistaminen: to 19.3.
ennakkoäänestys kotimaassa: ke-ti 8.-14.4.
ennakkoäänestys ulkomailla: ke-la 8.-11.4.
VAALIPÄIVÄ su 19.4.
tulosten vahvistaminen: ke 22.4.
Kaikki Uudenmaan vihreät ehdokkaat löydät osoitteesta:
www.uudenmaanvihreat.fi/eduskuntavaalit-2015/ehdokkaat/
Espoolaiset ehdokkaat:
Markus Drake (Espoo/Bryssel)
Parempi Uusimaa! Oikeudenmukainen maailma! För en rättvis värld och ett bättre Nyland!
Olen Espoossa kasvanut, Brysselissä asuva 38-vuotias kehitysalan tiedottaja ja Vihreän liiton puoluevaltuuskunnan jäsen, aseistakieltäytyjä, toimittaja ja kaksikielinen suomenruotsalainen. Olen ollut Vihreiden Nuorten ja Opiskelijoiden puheenjohtaja, Euroopan Vihreiden Nuorten pääsihteeri ja toiminut yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden puolesta globaalisti ja paikallisesti jo parikymmentä vuotta, Vihreissä liikkeissä vuodesta 2001. Nykyisessä työssäni toimin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, oikeudenmukaisen ruokatuotannon ja talousrakenteiden puolesta sekä suuryritysten ihmisoikeuksvelvollisuuksien ylläpitämiseksi. Samaa haluan jatkaa myös eduskunnasta käsin.
Jag är ursprungligen från Esbo, bosatt i Bryssel, är 38 år gammal och arbetar som informatör för en utvecklingssamarbetsorganisation. Jag är aktiv i den Gröna rörelsen sedan 2001, medlem i De Grönas partifullmäktige och har tidigare varit ordförande för Gröna Unga och Studerande, generalsekreterare för Europeiska Gröna Unga, och arbetar för ett rättvist samhälle, globalt och lokalt, sedan ett par årtionden. På min nuvarande arbetsplats strävar vi till att stoppa klimatförändringen, till att vår matproduktion och våra ekonomiska strukturer skall vara rättvisa, och för att säkerställa att storföretag respekterar mänskliga rättigheter. Det vill jag också fortsätta göra i riksdagen.
Tiina Elo (Espoo)
Nyt tarvitaan rohkeutta puolustaa reilua taloutta ja puhdasta luontoa. Rohkeutta luoda uusiutuvalla energialla jopa 30 000 uutta työpaikkaa. Uskallusta ottaa käyttöön perustulo, joka antaa turvaa silpputyöläisille ja yksinyrittäjille. Nyt on varmistettava, että myös tulevat sukupolvet saavat nauttia lähiluonnosta, metsistä, soista ja puhtaasta Itämerestä.
Politiikka on joukkuepeliä ja kompromissien taidetta. Toimin avoimesti ja saan siitä kiitosta niin virkamiehiltä kuin äänestäjiltäkin. Minut tavoitat blogista, twitteristä ja Facebookista, joissa kerron ennakkoon päätöksenteon taustoista ja raportoin tuloksista.
Olen 44-vuotias, maatalous- ja metsätieteiden maisteri ja ympäristöasiantuntija. Työskentelen kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajana Espoossa.
Viihdyn luonnossa, pyöräilen ympäri vuoden ja edistän aktiivisesti Reilua kauppaa. Perheeseeni kuuluu joukkuevoimistelua harrastava lukiolaistytär ja lintuja harrastava aviomies.
Tehdään yhdessä reilu ja puhdas tulevaisuus!
Teemu Hokkanen (Espoo)
Olen Teemu Hokkanen, 34-vuotias kahden lapsen isä, poliisi ja insinööri Espoosta.Työskentelen vanhempana rikoskonstaapelina Länsi-Uudenmaan poliisin erityistutkinnassa ja olen perehtynyt erityisesti digitaaliseen todistusaineistoon, tietotekniikkarikoksiin, sekä näiden tutkintaan liittyvään lainsäädäntöön. Poliisiksi valmistuin 2005 ja tietotekniikan insinööriksi 2013, ohjelmointiin ja tietoverkkoihin syventyen.
Olen Suur-Leppävaaran vihreiden ja Vihreän miesliikkeen puheenjohtaja, sekä Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen. Edellisten lisäksi edistän aktiivisesti eri ryhmien tasa-arvoa.
Tavoitteeni on, että jokaisella kansalaisella on mahdollisuus päästä toteuttamaan itseään ja käyttämään lahjojaan parhaalla mahdollisellatavalla, tasa-arvoisista lähtökohdista. Jokaisen turvallisuudesta jayhteisestä ympäristöstä huolehditaan.
Mahdollisimman tasapuoliset lähtökohdat ja mahdollisuus vaikuttaa oman elämänsä kulkuun tekevät elämästä mielekästä ja yhteiskunnasta turvallisemman.
Inka Hopsu (Espoo)
Olen 38-vuotias Espoon Vihreän valtuustoryhmän pj ja Opetus ja varhaiskasvatuslautakunnan vpj sekä puoluehallituksen jäsen. Koulutukseltani olen opettaja ja kasvatustieteen maisteri. Olen tehnyt erilaisia peruskoulun opettajan töitä 10 vuotta mm. maahanmuuttajataustaisten opettajana, erityisluokanopettajana ja apulaisrehtorina. Tiukkoina taloudellisina aikoina lapset, nuoret ja opetus tarvitsevat puolustajaansa.
Toimin kehitysyhteistyötehtävissä Opettajat ilman rajoja -verkoston yhteyspäällikkönä. Koulutus on toimiva tapa tukea rauhaa ja kehitystä. Kehityspoliittista vaikuttamista teen työn ja puolueen lisäksi myös Kepan varapuheenjohtajana ja partiolaisten maailmanjärjestössä.
Ilmastokriisi on aikamme suurin haaste niin luonnolle kuin ihmisille.
Tarvitsemme rohkeita päättäjiä, globaalia vastuuta ja kestäviä valintoja!
Politiikka tarvitsee joukkuepelaajia, joiden tavoite on yhteinen hyvä. Eduskunnassa on liikaa niitä, joille oma julkisuus tai vain oman puolueen etu merkitsevät.
Vaaliteemojani:
-lapset, nuoret, opetus
-ilmastokriisi ja ympäristö- ja kestävän kehityksen kysymykset
-sukupuolten ja sukupolvien välinen tasa-arvo
-kehityspolitiikka ja eriarvoisuuden poistaminen
-talouden tasapainotus ja työllisyys
Onnistunut vaalitulos tehdään yhteisvoimin. Tervetuloa mukaan!
Saara Hyrkkö (Espoo)
Olen kokenut vaikuttaja ja rohkea optimisti, 27-vuotias kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Espoosta sekä viittä vaille valmis bioinformaatioteknologian ja työpsykologian diplomi-insinööri Aalto-yliopistosta. Toimin Vihreiden puoluehallituksessa ja koulutuspoliittisen työryhmän puheenjohtajana. Politiikassa minua innostaa mahdollisuus rakentaa hyvää nykypäivää ja parempaa huomista.
Yksi suomalaisen yhteiskunnan hienoimmista tavoitteista on se, ettei ketään jätetä. Olemme rakentaneet hyvinvointivaltion, jonka tarkoituksena on varmistaa, että jokaisella on mahdollisuus tavoitella onnellisuutta ja osallistua. Sen puolesta haluan tehdä töitä.
Taataan kaikille mahdollisuus kouluttautua ja oppia läpi elämän, helpotetaan työhön pääsyä ja annetaan ihmisille vapaus olla oma itsensä. Tartutaan teknologian ja digitalisaation tarjoamiin mahdollisuuksiin mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Omaksutaan uusia tapoja toimia ja ajatella, jotta pystymme tulevaisuudessakin huolehtimaan kaikkien hyvinvoinnista ja terveydestä. Lisätään avoimuutta ja johdonmukaista, tietoon perustuvaa päätöksentekoa.
Johanna Karimäki (Espoo)
Olen 41-vuotias kansanedustaja, Uudenmaan maakuntahallituksen jäsen, Espoon kaupunginvaltuutettu, bioprosessitekniikan diplomi-insinööri ja kahden lapsen äiti. Työkokemusta on kertynyt siivoojana, kioskin myyjänä, kasviöljytehtaalta ja tutkijana TKK:lla. Harrastan retkeilyä ja kuntosuunnistusta.
Tärkeitä teemojani ovat lasten ja nuorten asiat, työllisyys ja heikompiosaiset. Nyt jos koskaan, on otettava vastuuta tulevaisuudesta. Ilmastonmuutosta on hillittävä. Suomella on hyvät edellytykset puhtaan teknologian ja uusiutuvan energian edelläkävijäksi.
Eduskunnassa olen keskittynyt talous- ja energiakysymyksiin talousvaliokunnassa. Yrittäjyyden, koulutuksen ja tutkimuksen turvaaminen takaa Suomen kansantalouden kasvua ja lisää vientiä. Pidän tärkeänä sosiaalista oikeudenmukaisuutta sekä kiirehdin terveyseroja kaventavaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta.
Ikäihmiset ovat rakentaneet maamme hyvinvoinnin, heille on taattava turvallinen vanhuus. Minulle on tärkeää vammaisten ihmisoikeuksien ja palvelujen puolustaminen. Arvostan elävää maaseutua ja kotimaista lähiruokaa. Suomen lajirikas luonto, Itämeri, vanhat metsät, suot on suojeltava.
Jyrki J.J. Kasvi (Espoo)
Olen 51-vuotias tekniikan tohtori ja kaupunginvaltuutettu ja työskentelen tutkimus- ja kehittämisjohtajana. Aiemmin olen toiminut mm. kansanedustajana, tutkijana ja peliarvostelijana.
Minulle tärkeitä arvoja ovat vapaamielisyys, suvaitsevaisuus ja yhdenvertaisuus. Minun maailmani ei ole koskaan valmis. On vaikea kuvitella, että kääntyisin konservatiiviksi, puolustamaan mennyttä tulevaisuutta vastaan.
Kaipuu menneeseen on luonnollista nopeasti muuttuvassa maailmassa. Talous, tekniikka ja yhteiskunta ovat murroksessa, jollaista ei ole koettu sitten teollisen vallankumouksen.
Kuka olisi vain neljä vuotta sitten uskonut panssarivaunujen piirtävän Euroopan rajoja vuonna 2015? Kuka olisi uskonut mobiilimaksamisen olevan arkea, Afrikassa? Kuka olisi uskonut muun Euroalueen nousevan lamasta, mutta talouskuri-Suomen painuvan taantumaan?
Suomea vaivaa kyvyttömyys tehdä päätöksiä. Työryhmät istuvat, ja raportteja kirjoitetaan, mutta toimeenpano puuttuu. Suomalaisen työn määrä ja tuottavuus laskevat, kansantalous supistuu, elintaso laskee ja palveluita leikataan.
Meillä on kolme vaihtoehtoa:
1) Lisäämme työn määrää eli nostamme eläkeikää, lyhennämme lomia ja poistamme arkipyhät;
2) Lisäämme työn tuottavuutta eli investoimme uusiin toimintatapoihin, työvälineisiin ja osaamiseen;
3) Alennamme elintasoamme, laskemme palkkoja ja leikkaamme julkisia palveluita.
Kannatan vaikeinta vaihtoehtoa, työn tuottavuuden nostamista, mutta se vaatii rohkeutta tehdä päätöksiä, rohkeutta investoida, rohkeutta tarttua tulevaisuuteen menneisyyden asemesta.
Aku Kopakkala (Espoo)
Olen 56-vuotias psykologi ja neljän aikuisen ihmisen isä. Toimin työ- ja mielenterveysalan johtotehtävissä Mehiläisessä 2001–2014, se päättyi MOT-ohjelman jälkeen irtisanomiseen.
Pyrin politiikkaan ratkaistakseni yhteiskunnallisia ongelmia.
– Mielen ongelmien kasvun suhteen terveydenhuollon keinot ovat niukat. Hoitotulokset ovat huonontuneet viimeisten 50 vuoden aikana. 2800 nuorta eläköityi mielenterveyssyistä 2013. Hyviä ratkaisuja on, mutta niitä käytetään vähän. Kuntoutujien asema on kehno. Toimin verkostoissa, joissa tilannetta parannetaan.
– Talouselämän arvot ovat liian määräävät. Taloudellisesta kasvusta on tullut oppi, jolle ei nähdä vaihtoehtoja. Työ- ja talouselämä ovat olemassa ihmistä varten. Ei toisinpäin! Ihmisen arvo ei saa riippua kilpailukyvystä työelämässä. Kasvunkaan tuottama vauraus ei jakaannu kaikille. Eikä vauraus aina lisää onnellisuutta. Kysymys on turvallisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja itsemääräämisen kokemuksesta.
Toimin ympäristön puolesta jo Koijärvellä, Hattuvaarassa ja Altassa. Vihreää politiikkaa tein HYY:n hallituksen puheenjohtajana ja Espoon kaupunginhallituksen jäsenenä.
Perhe kasvoi ja muutimme Karjalohjalle, jossa osallistuimme steinerkoulun ylläpitämiseen ja yrittäjinä pidimme lomakeskusta ja verkkokauppaa. Toimin myös työnohjaajana, kouluttajana ja ryhmäterapeuttina (psykodraama).
Harrastan tieteenfilosofiaa, tutkimusartikkeleita ja tietokirjoittamista. Vastapainoa antaa ultrajuoksu. Kuuden vuorokauden ratajuoksun Suomen ennätykseni on 644 kilometriä (2013).
Noora Koponen (Espoo)
Olen 31-vuotias, kahden pojan äiti Espoosta. Ajauduin mukaan politiikkaan puolustaessani oman autistisen poikani opiskeluoikeuksia keväällä 2014.
Kirjoitin sosiaaliseen mediaan mielipidekirjoituksen Tehdään Nuutin haaveesta totta! jossa kritisoin Kataisen hallituksen tekemää linjausta koskien erityisopetusta. Linjaus olisi tarkoittanut laskennallisten opetusryhmäkokojen suurentumista ja tätä kautta henkilökohtaisen avun menettämistä. Laadin kansalaisadressin Erityistukea tarvitsevien lasten oikeus oppimiseen turvattava! joka keräsi yli 25 000 nimeä. Lopulta linjaus kumottiin.
Päätöksenteot tarvitsevat avoimuutta. Ilman molemminpuolista kunnioitusta luottamusta ei synny. Haluan olla erityisryhmien puolestapuhuja. Varhainen tukeminen ja ennaltaehkäisy ovat perusperiaatteeni, kaikkien ihmisryhmien kohdalla.
Minulla ei ole pitkää kokemusta politiikasta tai järjestöissä toimimisesta, mutta olen rohkea ja sinnikäs sekä rehellinen.
Jos minut valitaan kansanedustajaksi, vien Eduskuntaan itseni sijasta lapset, ihmisten varhaisen tukemisen ja avoimuuden. Mutta erityisesti lapset.
Jarno Lappalainen (Espoo)
Olen 28-vuotias tietopohjaisen politiikan tekijä ja tuleva diplomi-insinööri Espoon Tapiolasta. Haluan rakentaa avointa Suomea, joka menee eteenpäin. Se vaatii ennakkoluulotonta, uutta tapaa tehdä politiikkaa.
Valtiontalous tulee tasapainottaa pitkäjänteisellä toiminnalla. Tarvitsemme sekä rakenneuudistuksia että elvytystä. Velkaa tulisi pyrkiä ottamaan vain kasvua luoviin investointeihin. Verotusta on uudistettava: pienemmät verot työlle, suuremmat verot kulutukselle ja saastuttamiselle. Perustulo, maksuton koulutus ja toimiva maahanmuuttopolitiikka ovat terveen ja oikeudenmukaisen talouden rakennuspalikoita.
Energiaratkaisut ovat kriittisiä sekä ympäristön että talouden kannalta. Fossiilisten polttoaineiden käytöstä on irtaannuttava. Päästöttömien energialähteiden käyttöä ja energiatehokkuutta on lisättävä. Näillä toimilla voimme myös luoda Suomeen työtä ja kasvua.
Nykyisessä turvallisuustilanteessa Suomen on arvioitava valintojaan uudelleen. Natosta tulee järjestää kansanäänestys, joka mahdollistaa perusteellisen julkisen keskustelun jäsenyyden hyödyistä ja haitoista.
Mari Nevalainen (Espoo)
Olen 44 -vuotias kahden lapsen äiti ja monipuolisesti ammattitaitoinen, aktiivinen ja aikaansaava vaikuttaja Espoosta. Olen ollut Espoon kaupunginvaltuutettu vuodesta 2009 lähtien. Parhaillaan vaikutan mm. Espoon Vihreiden valtuustoryhmän 1. vpj:nä, Osallistuva Espoo-kehitysohjelman ohjausryhmän varapuheenjohtajana ja kaupunginhallituksen (KH) varajäsenenä sekä KH:n elinkeino- ja
kilpailukykyjaoston jäsenenä. Aiempiin luottamustoimiini kuuluvat mm. 8 vuotta Espoon monikulttuuriasiain neuvottelukunnan pj:na sekä kaupunginhallituksen ja sen konsernijaoston jäsenyys. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri ja tiedottaja (MTi). Olen suorittanut myös mm. auktorisoidun matkailuoppaan ammattitutkinnon sekä virallisen kääntäjän tutkinnon ja lukuisia ryhmäliikunnanohjaajan koulutuksia. Nykyisin työllistän itseni yrittäjänä. Olen työskennellyt mm. tasavallan presidentin kansliassa ja ulkoasiainministeriössä.
Vapaa-aikani kuluu liikunta- ja kulttuuriharrastuksissa sekä järjestö- ja vapaaehtoistyössä Olen. mm. Lyömätön Linja Espoossa ry:n, Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn sekä Asukasyhdistys Tapiolan Killan hallitusten jäsen.
Puhun sujuvasti viittä kieltä ja olen suorittanut useita suullisen ilmaisun ja esiintymistaidon kursseja kiitettävin arvosanoin. Minut on palkittu työstäni mm. Vuoden opas -arvonimellä.
Vaalisloganini on “Pehmeiden arvojen tiukka puolustaja”. Vaaliteemani ja sydämen asiani ovat lasten ja nuorten hyvinvointi, terveyden tasa-arvo, liikunta ja ravitsemus, eläinten oikeudet sekä työ ja yrittäjyys – aiheet ja ryhmät, jotka tunnen hyvin ja koen läheisimmiksi.
Susanna Rahkonen (Espoo)
Olen 46-vuotias juristi, kaupunginvaltuutettu ja kolmen kouluikäisen lapsen äiti Espoosta. Olen aiemmin toiminut demareissa. Olin tuolloin kaupunginvaltuutettuna viisi kautta vuosina 1989-2008 ja kansanedustajana vuosina 1999-2007. Vihreisiin siirryin 2012 ja tulin valituksi myös kaupunginvaltuutetuksi 2012 vaaleissa. Toimin valtuuskunnan puheenjohtajana Espoon Diakoniasäätiössä. Vaikutamme siellä mielenterveyskuntoutujien asumiseen ja kuntoutumiseen. Olen puhaltanut liikkeelle myös kotikylääni Kauklahteen kylähenkeä toimimalla Kauklahti-seuran puheenjohtajana. Olen toiminut myös vihreiden asumispoliittisen työryhmän puheenjohtajana ja valmistelimme puolueelle asumispoliittisen ohjelman. Harrastan mehiläisten hoitoa, joogaa, käsitöitä. Olen viritellyt myös sosiaalioikeuden ja hallintotieteen jatko-opintoja.
Fredrik “Fredu” Sirviö (Espoo)
Fredu Sirviö on yrittäjä ja yhteiskuntavaikuttaja, jonka intohimona on rakentaa parempaa ja puhtaampaa tulevaisuutta. Fredu on mm. perustanut Safkatutkan, joka on yksi isoimmista vaikuttajista Suomen ruokakultuurin puhdistamiseen viime vuosina.
Sirviö on myös järjestäyt Muoviton Syyskuu -kampanjan, joka keräsi lähes jokaisen suomalaisen tarkastelemaan omaa muoviroskan syntyä.
Kolme yritystä viimeisen viiden vuoden aikana perustanut Sirviö kampanjoi myös suomalaisen yrittäjyyden puolesta. Yrittämisen alkutaipale ja varsinkin yritystoiminnan kasvattaminen on Suomessa tehty kohtalaisen hankalaksi. Jos haluamme luoda lisää työpaikkoja, meidän on luotava inspiroiva ympäristö yrittää.
Lähellä Fredu Sirviön sydäntä ovat myös lapset, nuoret, vanhukset ja he joita yhteiskunta kohtelee heikoimmin. Terveellinen ravinto, puhdas ympäristö ja mielekkäät aktiviteetit ovat kaikkien perusoikeus.