Maaliskuussa 2012 Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta käsitteli Lommilan kaavaa. Ehdotus hylättiin niukasti äänin 7-6. Ensisijainen peruste hylkäykselle oli, että valmistelussa ei oltu huomioitu kaupunkilautakunnan yksimielistä näkemystä jossa ruokakaupalle valittu tila rajattiin 4000 neliöön. Toimialajohtaja käytti päätökseen otto-oikeutta, ja asia on ensi maanantaina Espoon kaupunginhallituksen käsittelyssä.
Lusikkaansa soppaan on iskenyt myös maakuntahallitus, joka linjasi alkuviikosta että maakuntakaavaan onkin tulossa 10 000 neliön tilat ruokapuolelle. Tälle ei kannata vielä laittaa paljoa painoa, maakuntakaava ei ole ollut nähtävillä eikä se ole vielä virallinen.
Toimialajohtajan ehdotuksessa kaupunginhallitukselle ruokakaupoille on varattu tilaa vajaat 10 000 kerrosneliömetriä. 5000 neliötä ruokakauppatilaa tarkoittaa arkisesti K Supermarkettia ja S-Marketia, vajaat 10 000 neliötä Pirman ja Citymarketin ruokapuolta.
Selkeyden vuoksi on syytä sanoa, en vastusta sitä, että Lommilaan tulee kauppakeskus ja etenkin tilaa vievää kaupalle eli huonekaluliikkeitä ja vastaavia. Erimielisyyttä on ruokakauppojen koosta.
Lommilan lähellä on kyllä asutusta, joten kyllä sinne ruokakauppakin kannattaa rakentaa. Lähialueella on asukkaita kuitenkin vain Alepan tai S-Marketin verran, ei parin hypermarketin.
Lommilan ongelma on, ettei se ole joukkoliikenteen kannalta erityisen keskeisessä paikassa. Esimerkiksi Selloon verrattuna paikan päälle tultaisiin huomattavasti useammin yksityisautoilla. Toisin sanoen kaupunkirakenne hajautuu.
Joukkoliikenteen parantamiseen uskotaan tämänkaltaisissa tapauksissa kovasti, valitettavasti vain joukkoliikenteeseen ei olla valmiita satsaamaan kun jokusen viikon kuluttua päätetään budjetista.
Itse olen kaupunkisuunnittelulautakunnan linjalla: kaksi hypermarkettia noin 1,5 kilometrin päässä Espoon asemalta luultavasti näivettäisivät Espoon aseman kauppoja. Lisäksi Espoontorin ja Entressen laajennus on suunnitteilla – pahimmillaan riski on, että Lommilan etenemisen myötä Espoon keskuksen suunnitelmat laitetaan jäihin..
Jälleen kerran papereissa lukee epäsuorasti, että ei sitten tule mitään jos ei suostu kaikkeen. Viimeksi maanantaina väitettiin että Otaniemeen ei onnistuta rakentamaan opiskelija-asuntoja ellei niitä saa rakentaa juuri tiettyyn paikkaan meren rannalle. Uskokoon ken halua.
On hankala uskoa, että 110 000 neliön kauppakeskuksen kannattavuus on kiinni siitä, onko ruokakaupalle varattu runsaasti vai vielä vähän enemmän neliöitä. Tässä suunnitellaan Suomen toiseksi suurinta kauppakeskusta, luulisi että talous ei ole ihan noin huteralla pohjalla. Eiköhän Lommila etene jos on edetekseen, vaikka kaupunki ei hyppää selälleen ja uikuta.
Kaupungilla on lakisääteinen oikeus suunnitella kaupunkia, joten kaupunkia kannattaa suunnitella…