Oman kotikaupunkimme luonnon, metsien ja vesistöjen kauneus jaksaa ihastuttaa. Rantaraitti, saaristo sekä lukuisat järvet ja joet ovat Espoon helmiä. Mahdollisuus uintiin ja eri vesilajien harrastamiseen ei ole itsestäänselvyys – ja siksi Itämeren ja vesiemme suojelu on entistäkin kriittisempää. Pandemia-aika on vielä lisännyt ulkolajien kuten talviuinnin, suppailun, surffauksen ja purjehduksen suosiota.

Kasvava Espoo on sitoutunut vahvasti kestävän kehityksen tavoitteisiin. Tämän pitää näkyä meidän jokaisen arjessa, positiivisena elämänlaatuna ja hyvinä valintoina. Harmillista on ollut huomata omilla lähirannoilla aika ajoin toistuvat uimakiellot, ja niiden syitä on monia. Jokainen meistä tuntee sinilevän, mutta myös jätevesiverkoston kapasiteetin ajoittainen ylittyminen esim. kevättulvien aikaan aiheuttaa ylivuotoja mm. Gräsanojaan, heikentäen merkittävästi uimaveden laatua Haukilahden Mellstenissä.

Ilmastokriisi tulee lisäämään sateiden määrää ja ajoittaisia lumikuormia ja tämä pistää kaupunkimme koetukselle. Rankkasateiden aikana tai kevättalven auringon sulattaessa lunta viemäriverkon kapasiteetti on aika ajoin ollut riittämätön eikä aina ylivuodoilta ole vältytty. HSY:n pitkäjänteinen toiminta ja mahdollisuudet laadukkaaseen jätevedenkäsittelyyn toki paranevat merkittävästi kun Blominmäelle valmistuu uusi jätevedenpuhdistamo vuonna 2022.

Tästä huolimatta meidän on hyvä katsoa yhteistyötä viestinnän parantamiseksi sekä aktiivisella vesiensuojelupolitiikalla tuottaa kestävää kaupunkia. Hulevesien viivytystä ja imeytystä pitää huomioida varsinkin uusien alueiden katumateriaalien valinnassa sekä puisto- ja piha-alueiden suunnittelussa. Kasvillisuutta ja puita tulisi aina säilyttää ja lisätä mahdollisuuksien mukaan. Rantaraitille suunnitteilla olevia uusia ravintola- ja kahvilatiloja on hyvä harkita huolella ja katsoa mitä aidosti tarvitaan, vai voimmeko säästää lähiluontoa kaikkien iloksi ja taata nykyisten toimijoiden elinkeinojen edellytyksiä.

Vesiensuojelussa meillä jokaisella asukkaalla on rooli. Säästeliäs veden käyttö, ekologiset liikkumis-, ruoka- ja kulutustavat, sekä myrkyllisten aineiden välttäminen ja itsestäänselvä roskattomuus ovat niitä pisaroita joista isot virrat syntyvät. Kaikilla näillä on yhteys vesiluontomme tilaan.

Espoo-päivän viettämiseen lauantaina 28.8. on fantastinen määrä tarjontaa! Oma Espoo-päiväni sujuu juniori-koripalloilijoiden Tallink-turnauksessa. Loistavan startin päivään saa rantaraitin ploggauksella, säässä kuin säässä. Katso ideoita omaan päivääsi: www.espoopaiva.fi

Meri Löyttyniemi
Kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Espoon Vihreiden valtuustoryhmän varapuheenjohtaja