Vihreiden valtuutettu Saara Hyrkkö on tehnyt valtuustoaloitteen liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamisesta vuoteen 2025 mennessä kaupunkikonsernissa. Espoon Vihreät nuoret ja Aaltovihreät tukevat aloitetta.

“Espoo on tehnyt päätöksen hiilineutraaliudesta vuoteen 2030 mennessä, joten sen on myös toimittava päästöjen vähentämiseksi. Liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittaminen on konkreettinen teko”, muistuttaa Aaltovihreiden puheenjohtaja Aleksanteri Paakkinen.

Helsingin kaupunki on hyväksynyt samanlaisen aloitteen syyskuussa 2019. Espoon kaupunki voisi tehdä yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa muun muassa kasvisruokien reseptiikkaa kehittäessä, jotta kasvisruuista saataisiin maukkaampia ja ravitsevampia.

“Ei lihan määrän puolittaminen tarkoita pelkän salaatin syöntiä, vaan kasvisruokien lisäämisen lisäksi se voi tarkoittaa sitä, että esimerkiksi makaronilaatikosta puolet jauhelihasta on korvattu härkäpavulla”, huomauttaa Espoon Vihreiden nuorten puheenjohtaja Aleksi Vesala.

Ruuantuotanto ja -kulutus myös aiheuttaa reilun viidenneksen kulutuksen ilmastovaikutuksista; vain asuminen aiheuttaa enemmän. Liha- ja maitotuotteiden ympäristövaikutukset ovat moninkertaiset vastaaviin kasvispohjaisiin ruokiin verrattuna, mikä on peruste niiden vähentämiseen ja kasvisruuan osuuden lisäämiseen.

Espoon Vihreät nuoret ja Aaltovihreät kannustavat Espoon valtuustoa tekemään konkreettisia ilmastotekoja ja hyväksymään Hyrkön aloitteen.