(Espoon Vihreät tiedote 16.4.2009) Vihreät päättivät ottaa aikalisän sosiaali- ja terveystoimen säästöissä.

– On iso päätös sovittaa 13,6 miljoonan euron säästöt niin, etteivät heikoimmassa asemassa olevat kuntalaiset kärsisi niistä. Kyse on todella elämästä ja kuolemasta. Tällaisia päätöksiä ei voi tehdä nuijan kopautuksella, vaan lautakunnan asiantuntijajäsenillä on oltava aikaa perehtyä päätösten vaikutuksiin, valtuustoryhmän puheenjohtaja Nina Knaapila toteaa.

Kun puolueet sopivat säästöistä, päätettiin myös antaa lautakunnille päätösvalta kohdistaa säästöt parhaaksi katsomallaan tavalla. Sosiaali- ja terveystoimen menot ovat kaksi kolmasosaa Espoon budjetista. Päätösten vaikutus on suuri, mikä korostaa luottamushenkilöiden vastuuta.

– Valta ja vastuu on luottamushenkilöillä ja toivon, ettei kaupunginhallitus ota päätöstä itselleen. Haluamme mahdollisimman hyvän ratkaisun niiden säästöjen osalta, joista ei ole vielä päätetty. Olemme sitoutuneet tekemään päätöksen seuraavassa kokouksessa toukokuussa emmekä aio pitkittää ratkaisua, sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Hannele Helander linjaa.

Edellisen laman opetuksia oli, että monet sosiaali- ja terveystoimen säästöt voivat lopulta tulla kalliiksi. Säästöjen suhteen täytyy olla erityisen tarkkoja, koska ne vaikuttavat asiakaspalveluun ja työntekijöiden tilanteeseen. Kaikkiaan sosiaali- ja terveystoimessa tulisi säästöjä saada aikaan pitkällä tähtäimella työtapoja ja palvelurakennetta kehittämällä.

Lisätiedot:

Nina Knaapila
valtuustoryhmän puheenjohtaja
nknaapila(at)hotmail.com
050-5231417

Hannele Helander
sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen, varavaltuutettu
hannele.helander(at)kolumbus.fi
050 305 7424

Jyrki Myllärniemi
sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen, varavaltuutettu
jyrki.myllarniemi(at)kolumbus.fi
050 5966191