(Espoon Vihreät tiedote 26.11.2010)Vihreät ovat huolestuneet Espoon kyvystä ylläpitää sosiaali- ja terveyspalveluja. Jos kokeneet työntekijät jättävät jatkossa yhä useammin kaupungin, palveluiden laatu ja saatavuus kärsii. Kaupungin on taattava hyvät työolosuhteet ja pidettävä kiinni työntekijöistään.

– Espoo-strategian kirjaus olla lisäämättä henkilökuntaa lainkaan on kestämätön. Väestönkasvu ja väestön vanheneminen lisäävät työntekijäresurssien tarvetta. Tehostaminen ei saa uhata henkilökunnan hyvinvointia. Terveyskeskuslääkärien heikko tilanne ei ole poikkeus, vaan samanlaista viestiä on tullut myös päiväkotien henkilökunnalta, toteaa sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Pinja Nieminen.

Terveyskeskuksissa väestövastuulääkäreillä ei ole työaikaa, joten moni lääkäri tekee pitkiä iltoja ylitöissä hoitaakseen väestönsä. Tämäkään ei riitä vaan jonot kasvavat monilla alueilla, koska lääkäreistä on pulaa.

–  Ratkaisuja haetaan uudesta tiimimallista ja Hyvä vastaanotto-hankkeesta, joilla kehitetään työskentelyä. Työn organisointiin ja työprosesseihin on kiinnitettävä huomiota ja ylikuormitukseen on puututtava tiukasti, Nieminen vaatii.

Kokeneet ammattilaiset lähtevät työtaakan uuvuttamina pois Espoosta. Vähillä henkilöstöresursseilla työstä tulee raskasta ja tämä vaikeuttaa jo nyt uusien työntekijöiden rekrytointia.

– Johtajien on pidettävä huolta hyvästä työilmapiiristä ja henkilöstön työhyvinvoinnista. Työntekijät on otettava ajoissa mukaan muutosten suunnitteluun, koska he tuntevat parhaiten tehtäväkentän sekä asiakkaiden tarpeet, toteaa valtuuston tuleva (2011-2012) puheenjohtaja ja työhyvinvoinnin asiantuntija Jyrki Kasvi

Lisätiedot Pinja Nieminen
sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen
pinja404(at)gmail.com

Jyrki Kasvi
valtuutettu, kaupunginvaltuuston  puheenjohtaja 2011-2012
jyrki.kasvi(at)eduskunta.fi
040 583 8120