Espoon Vihreät vaativat hyvinvointipalveluihin panostamista budjettineuvotteluissa. Tämä edellyttää poikkeuksellisen tiukassa taloustilanteessa veronkorotusta, kuten kaupunginjohtajan esityksessäkin esitetään. Vihreät eivät hyväksy kokoomuksen ehdotusta yt-neuvottelujen aloittamisesta kaupungin talouden tasapainottamiseksi.

– Kokoomuksessa ovat erittäin oikeistolaiset mielipiteet saaneet selvästi aikaisempaa enemmän tilaa ja perussuomalaisilta tulee tukea. Tämä on mielestäni vaarallinen suunta Espoolle, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Inka Hopsu.

Säästöjä ja tuottavuutta tulee etsiä jokaiselta toimialalta rakenteita ja toimintatapoja tarkistaen. Tätä varten on valmisteilla kaupungin tuottavuusohjelma. Investointeja voidaan lykätä ja rakentamisen tulee olla kestävää, mutta varaa hienosteluun ei enää ole.

– Ennaltaehkäiseviin toimiin ja koulutukseen panostaminen tuottaa pitkällä tähtäimellä säästöjä. Taloustilanne näyttää siltä, että tulevinakin vuosina tehdään tiukkoja budjetteja. Sen vuoksi on erittäin tärkeää kohdistaa säästöt oikein. Kuntalaisia eriarvoistava politiikka ei ole myöskään taloudellisesti kannattavaa, selventää Hopsu.

Vihreät esittävät budjettiin kohtuullisia lisäyksiä erityisesti palvelutason säilyttämiseen. Suurimmat vajeet ovat erikoissairaanhoidossa ja toimeentulotuessa. Tärkeiksi katsotaan myös vanhusten kotihoidon vahvistaminen ja lisätuki perhetyöhön.

Koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmien ratkaiseminen vaatii nyt peruskorjausten kiirehtimisen lisäksi vuosikorjauksiin satsaamista. Opetuksen hyvästä tasosta tulee pitää Espoossa kiinni. Syrjäytymistä vihreät ehkäisisivät lisäämällä resurssia oppilashuoltotyöhön eli esimerkiksi kouluterveydenhoitajiin.

Tulevaisuutta tulee ajatella myös panostamalla ilmastonmuutoksen torjuntaan ja pitämällä huolta lähiluonnostamme, kuten vesistöistä.