(Espoon Vihreät tiedote 3.3.2009) Espoon Vihreät haluaa tuoda Espooseen mahdollisimman pian kokeilun, jossa työn vastaanottaminen on kaikissa olosuhteissa kannattavaa. Taantuman vuoksi merkittävä osa aikuisväestöstä uhkaa jälleen syrjäytyä työelämästä.

”Ovet sulkeutuvat, verkostoja ei synny, taidot rapistuvat”, kuvailee Espoon Vihreiden puheenjohtaja Marjut Joensuu kannustinloukkuun joutuneen asemaa. Kannustinloukut sulkevat ihmiset neljän seinän sisään, kun ei ole taloudellisesti kannattavaa ottaa vastaan esimerkiksi keikka- tai osapäivätyötä.

”Miksi haaskataan ihmisten aikaa ja energiaa jonotukseen ja avustusbyrokratian selvittelyyn, kun saman ajan voisi käyttää sekä ihmisen itsensä että kaupungin kannalta järkevään toimintaan?”, kysyy Espoon Vihreiden varapuheenjohtaja Timo Lahti. Avustusten hakeminen ja oikeuksiensa selvittäminen vie monelta voimat ja itsekunnioituksen.

Etenkin pätkä-, apuraha- ja projektitöitä tekevillä arki on nopeasti muuttunut entistäkin epävarmemmaksi. Myös opiskelijoiden ja yrittäjien tulevaisuudennäkymät ovat synkentyneet. Tiukassa taloustilanteessa perusturvallisuus järkkyy helposti. Nyt jos koskaan tarvitaan vankkaa perusturvaa, joka pitää yllä uskoa tulevaisuuteen.

Mallia Paltamosta

Perusturvan vahvistaminen maksaa itsensä takaisin. Tämän osoittaa Paltamossa käynnissä oleva kokeilu, jossa kaikki työttömät saavat työtä työvoimatalon kautta – ja työstä maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Ketään ei jätetä kortistoon roikkumaan tai yksin
taistelemaan lomake- ja byrokratiaviidakkoon eikä toisaalta vastikkeettomia avustuksia makseta.

Laskelmien mukaan vain kolmannes työvoimatalon työstä täytyy myydä ulos, jotta hanke on taloudellisesti kannattava. Loppurahoitus tulee siitä, että ei tarvitse maksaa työttömyyskorvauksia ja avustuksia. Säästöjä syntyy myös siitä, että hallinto kevenee ja paperisota vähenee. Ihmisten ei tarvitse rämpiä tukiviidakossa ja kiertää työvoimatoimiston ja sosiaalitoimiston luukuilla.

Holhoamisen ja nöyryyttämisen sijaan ihmiset tarvitsevat lisää valtaa oman elämänsä suunnittelussa. Työn tekemisen pitää olla kaikissa olosuhteissa kannattavaa.

Lisätiedot:

Espoon Vihreät

puheenjohtaja Marjut Joensuu
puh. 040 500 2828

varapuheenjohtaja Timo Lahti
puh. 050 327 8196