Espoon vihreä valtuustoryhmä iloitsee kaupunginvaltuuston päätöksestä säilyttää lasten yhdenvertainen oikeus päivähoitoon ja varhaiskasvatukseen. Kaupunginvaltuusto päätti asiasta maanantai-iltana äänin 38-37. Aiemmin myös opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta sekä kaupunginhallitus ovat päätyneet vihreiden johdolla samaan päätökseen.

“Ammattimainen varhaiskasvatus on toimiva tapa tukea lasten kehitystä ja edistää tasa-arvoisia lähtökohtia jokaiselle lapselle. Rajauksen huonoimpia puolia olisi se, että juuri ne perheet ja lapset, jotka varhaiskasvatuksesta eniten hyötyisivät, ovat todennäköisesti niitä, jotka eivät itse elämäntilanteestaan johtuen jaksa tai kykene vaatimaan oikeutta lapsilleen. Siksi vihreät puolustaa subjektiivista päivähoito-oikeutta”, toteaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Inka Hopsu.

Vihreät eivät halua asettaa lapsia lyhytnäköisten leikkausten kohteeksi tai hankaloittaa perheiden arkea.

“Tämän päätöksen myötä esimerkiksi nelivuotiaan, päiväkodissa viihtyvän lapsen ei tarvitse luopua kaveripiiristä ja päiväkodin tutuista rutiineista, vaikka kotona arki mullistuisi uuden vauvan tai vanhemman työttömyyden takia. Päivähoito-oikeudella on kuitenkin vaikutusta myös laajemmin: Se tukee perheitä, työnantajia ja koko yhteiskuntaa”, toteaa kaupunginhallituksen jäsen Saara Hyrkkö

Vihreät uskovat, että perheet osaavat itse arvioida lapsen ja perheen tarpeen päivähoitoon. Espoo on ansiokkaasti tarjonnut kevyempää kerhotoimintaa kotona olevien vanhempien lapsille ja näitä vanhemmat ovat myös hyödyntäneet.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden puolustaminen ei missään nimessä tarkoita vanhempien vastuun tai osaamisen vähättelyä. Haluamme, että perheillä on jatkossakin mahdollisuus valita itselleen paras vaihtoehto”, summaavat Hopsu ja Hyrkkö.

Lisätietoja:

Inka Hopsu, p. 040 7589545

Saara Hyrkkö, p. 040 719 7604

Inka Hopsun puhe: http://www.inkahopsu.fi/varhaiskasvatusoikeutta-ei-tule-rajata-espoossa/

Saara Hyrkön puhe: http://www.saarahyrkko.fi/paivahoito-oikeuden-sailyttaminen-on-jarki-ja-arvovalinta/