Tiedote 13.5.2014
Lähikirjastot ovat jälleen kerran lakkautusuhan alla, tällä kertaa säästöjen ja tuottavuusohjelman takia. Onneksi kulttuurilautakunta otti aikalisän ja palautti suunnitelman uuteen valmisteluun.
Me vihreät kannatamme lähikirjastojen säilyttämistä. Lähikirjastot ovat tärkeitä ennen kaikkea lapsille ja lapsiperheille. Pienet lapset voivat käydä lähikirjastossa itsenäisesti ja kirjasto tarjoaa turvallisen paikan viettää iltapäiviä. Lähikirjastoissa on kokoonsa nähden hyvät valikoimat lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Ne palvelevat myös erinomaisesti alueen päiväkoteja ja kouluja tarjoamalla lukuintoa lisäävää räätälöityä ryhmäopetusta sekä kulttuuripalveluja. Soukan kirjastossa kävijämäärät kasvoivat, kun lisättiin palveluja lapsille.
Kaupunki on nostanut yhdeksi tuottavuustavoitteeksi tilojen käytön tehostamisen. Tarvitsemme enemmän monikäyttöisiä tiloja, jotka palvelevat useaa tarkoitusta. Tilojen monikäytöstä kannattaa etsiä ratkaisua myös lähikirjastojen säilyttämiseen. Voisiko esimerkiksi Soukan kirjasto toimia jatkossa koulun tai palvelutalon yhteydessä? Ruotsissa on saatu hyviä kokemuksia lähikirjastojen ja kauppojen toiminnan yhdistämisestä. Voisiko Kivenlahdessa tai Haukilahdessa kokeilla vastaavaa?
Myös tilojen käyttötapoja ja valvontaa voidaan uudistaa. Suomen ensimmäinen itsepalvelukirjasto otettiin käyttöön kaksi vuotta sitten Hämeenlinnassa ja Vantaan Kartanonkoskella kirjaston itsepalvelu alkoi tammikuun alussa. Myös Espoossa kannattaa kokeilla aukioloaikojen laajentamista itsepalvelukäytön avulla.
Kulttuurilautakunta oli yksimielinen siitä, että pienten kirjastojen säilyttämisen lisäksi Espoonlahteen tarvitaan aluekirjasto ja esitti, että resursseja pitää etsiä neljän muun aluekirjaston toiminnan tehostamisesta.
Olemme Vihreissä samaa mieltä siitä, että Espoonlahti ansaitsee oman aluekirjaston. Sitä ei kuitenkaan pidä perustaa Lippulaivan kauppakeskukseen vuokratiloihin hinnalla millä hyvänsä ja lähikirjastojen kustannuksella.
Espoon kirjastot ovat eläneet ajassa ja onnistuneet tavoittamaan uutta käyttäjäkuntaa. Nyt on tärkeää vielä kerran katsoa kirjastoverkkoa ja sen osia kokonaisuutena ja etsiä keinot, joilla saadaan vähemmillä resursseilla monimuotoisia kirjastopalveluja.
Tiina Elo
kaupunginhallituksen 1. vpj.
Inka Hopsu
valtuustoryhmän pj.
Teresia Volotinen
kulttuurilautakunnan vpj.