Espoon Vihreät vaativat lisää opiskelija-asuntoja Espooseen. Kaupungin on mahdollistettava vähintään yhden uuden opiskelija-asuntohankkeen käynnistyminen vuosittain. Toimiva opiskelija-asuminen on edellytys koko metropolialueen kilpailukyvylle.
Aalto-yliopiston Otaniemeen keskittyvä kampus sekä Laurean aikomukset vähentää toimipaikkoja kehyskunnissa tuovat entistä enemmän opiskelijoita Espooseen. Esimerkiksi Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön asuntoihin jonottaa tälläkin hetkellä yli 5000 ihmistä.
“Pääkaupunkiseudun vuokra-asuntotilanne on todella hankala, ja se tuntuu kipeästi myös opiskelijoiden arjessa. Opiskelija-asuntoja tarvitaan erityisesti kampusten välittömään läheisyyteen ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien ulottuville“, toteaa kaupunginhallituksen jäsen Saara Hyrkkö.
“Nyt tekeillä olevaan asunto-ohjelmaan tulee kirjata kunnianhimoiset tavoitteet kaupungin oman vuokra-asuntotuotannon lisäksi opiskelija-asuntotuotannolle – ja nämä tavoitteet tulee myös toteuttaa”, vaatii kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä tila- ja asuntojaoston puheenjohtaja Tiina Elo.
Kaupunki voi parhaiten tukea opiskelija-asumista luovuttamalla tontteja hyviltä paikoilta. Erityisesti Otaniemessä sopivista tonteista on pulaa. Kaupunki voi helpottaa opiskelija-asuntojen syntyä myös väljentämällä autopaikkanormeja niiden osalta.
“Autopaikka maksaa pahimmillaan 55 000 euroa. Sellaisia summia ei kannata maksattaa opiskelijoilla, varsinkaan jos asunto sijaitsee metroaseman vieressä”, jatkaa Elo.
Kaupungin, korkeakoulujen, opiskelijajärjestöjen ja opiskelija-asuntorakentajien tavoitteet on saatava tukemaan toisiaan nykyistä paremmin.
“Haluamme tehdä Espoosta Suomen opiskelijaystävällisimmän kaupungin. Opiskelija-asuntojen rakentamisen vauhdittaminen on ensimmäinen askel. Kaupungin tulee sitoutua luovuttamaan vähintään yksi tontti vuodessa opiskelija-asuntoja varten. Myös valtio on saatava mukaan tonttitalkoisiin”, summaa Hyrkkö.
Valtuusto käsitteli asunto-ohjelmaa seminaarissa 21.10.2013. Valtuustoryhmät antavat lausuntonsa aiheesta 15.11.2013 mennessä. Sen jälkeen asunto-ohjelma hyväksytään tila- ja asuntojaostossa, kaupunginhallituksessa ja lopulta valtuustossa ensi vuoden alussa.
Erillinen opiskelija-asuminen? Miksi Se pitäisi erottaa normaalista vuokra-asumisesta. Pääsisivät vaan rällästää toistensa kämppiin. Opiskelun on syytä keskittyä sinne oppilaitokseen eikä asumiseen.
Onkohan Otaniemessäkään asuminen sujunu niin kuin suunniteltiin. Asumisaikarajat sopeutuminen normaaliin asumismuotoon jne. Telkkareiden viskominen parvekkeilta biletysriekkuminen.
Hei Ari, kiitos kommentista!
Erillistä opiskelija-asumista on ollut olemassa jo pitkään, esimerkiksi Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas on perustettu vuonna 1969 helpottamaan opiskelijoiden asuntotilannetta pääkaupunkiseudulla.
Pääkaupunkiseudulla asumiskustannukset ovat tänä päivänä merkittävän korkeita, joten on perusteltua, että erityisryhmille, kuten opiskelijoille, järjestetään mahdollisuus asua edullisesti. Esimerkiksi korkeakouluopiskelijoiden opintotukihan on suuruudeltaan (opintoraha + suurin mahdollinen asumislisä) hieman alle 500 euroa kuukaudessa.
Opiskelija-asunnot ovat tyypillisesti myös sijaintinsa puolesta juuri opiskelijoille passeleita. Kampusten läheisyys (eli kävely- tai pyörämatkan päässä opiskelupaikasta) tai vähintään erinomaiset joukkoliikenneyhteydet helpottavat niin ikään pienituloisten opiskelijoiden arkea.
Opiskelija-asuntojen saatavuus on niin kaupungin kuin yliopistonkin vetovoimatekijä. Erityisesti kansainvälisten opiskelijoiden kynnystä saapua opiskelemaan Espooseen voidaan madaltaa, jos asunnon saaminen ei ole ylitsepääsemättömän vaikeaa.
En ole kuullut, että opiskelija-asuminen vaikeuttaisi sopeutumista ”tavalliseen” asumiseen. En myöskään itse Otaniemessä asuneena ole kokenut ajoittaista juhlintaa ongelmallisena, eikä lentäviä televisioitakaan ole tullut vastaan (en toki kiellä, etteikö tällaisiakin kokemuksia voisi jossain olla – mutta luulenpa että tällaisia häiriöitä esiintyy myös ei-opiskelija-asumisen piirissä). Sen sijaan opiskelijakaupunginosassa asuminen on kokemusteni mukaan poikkeuksellisen yhteisöllistä ja tukee vahvasti opiskelua, kun yliopisto ja opiskelukaverit ovat lähellä.
Pingback: Vuosikertomus 2013 | Saara Hyrkkö | Vihreät