(Tiedote 10.4.2009) Keskustelunavaus Vantaan rajan paikasta on herättänyt vilkkaan keskustelun seutuyhteistyön tärkeydestä. Osin pääkaupunkiseudun asukkaat saavat jo joustavasti palveluja rajoista riippumatta. Tämä kehityssuunta on oikea.

Jos pääkaupunkiseudun neljä kuntaa yhdistettäisiin olisi tuloksena aivan liian suuri kaupunki hallittavaksi ainakin ilman kaupunginosahallintoa. Jo nyt osaa valtuustojen päätöksistä on vaikea hahmottaa ja syrjäisempien kaupunginosien asiat jäävät vähemmälle huomiolle.

Varteenotettava vaihtoehto monen espoolaisen mielestä olisi säilyttää kuntarajat nykyisellään, mutta perustaa kaupunkien yhteisistä asioista päättämään seutuvaltuusto, joka valittaisiin suoralla kansanvaalilla kuntavaalien yhteydessä.

Helsingin ja Vantaan yhdistämisselvitys tähtää nykyiseen yksitasoiseen valtuuston päätöksentekomalliin. Suomen ainoa metropolialue tarvitsee toisenlaisen hallinnon. Hyviä esimerkkejä löytyy niin Tukholmasta, Pariisista kuin Lontoostakin.

Uskomme, että Espoon käynnistämä yliopistotasoinen tutkimus tulee tuomaan aitoja vaihtoehtoja enemmän kuin Vantaan ja Helsingin aloittama yhdistämisselvitys.

Ne, jotka ovat työskennelleet sekä Espoon että Helsingin palveluksessa, ovat kertoneet suurista eroista toimintatavoissa ja hallintokulttuurissa. Valtavien organisaatioiden yhdistämisessä muutoskustannukset olisivat huomattavat.

Se, että Helsinki ja Vantaa olisivat halunneet päästä käsiksi Espoon verotuloihin ja omaisuuteen yhdistämällä myös Espoon on toki ymmärrettävää. Espoolaisten näkökulmasta parasta on laaja yhteistyö, mutta oma taloudenpito.

Lisätiedot

Nina Knaapila
Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja
puh. 050 5231417

Sirpa Hertell
Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja
puh. 050 5666818

Marjut Joensuu
Espoon Vihreiden puheenjohtaja
puh. 040 500 2828