(Espoon vihreät valtuutettujen tiedote 4.4.2008) Espoon Vihreät korostavat pitkäjänteisen suunnittelun tärkeyttä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Maanantaina valtuustossa päätettävän YTV:n ilmastostrategian tavoitteet ulottuvat vain vuoteen 2030. Vihreät muistuttavat, että on taloudellisempaa varautua tarvittaviin 80 % päästövähennyksiin vuoteen 2050 mennessä jo nyt.

Yksi keskeinen keino on sähkönkulutuksen vähentäminen. Espoossa kotien sähkönkulutus kasvaa nopeimmin koko pääkaupunkiseudulla ja joka viidennessä uudessa talossa on suora sähkölämmitys.

– Tuomalla kaukolämpö pientaloalueilla, tukemalla ilma- ja maalämpöpumppujen hankintaa sekä matalaenergiarakentamista varmistetaan, että espoolaisten lämmityslasku pysyy siedettävänä seuraavien viidenkymmenen vuoden ajan, vihreät ehdottavat. Uusia sähkölämmitteisiä taloja ei enää tule rakentaa vuoden 2010 jälkeen.
Suurin osa rakennusten ympäristövaikutuksista syntyy jo suunnittelupöydällä. Siksi on taloudellisinta rakentaa vain matalaenergiataloja.

Joukkoliikenneyhteyksien tulee olla käytössä ja helposti saavutettavissa heti alueen valmistuttua.
Energiantuotannossa pitää lisätä uusiutuvien osuutta. Suomi on tuulivoiman kehitysmaa eikä Espoon tilanne ole yhtään parempi. Puolustusvoimat esti yleiskaavassa Espoon edustalle suunnitellun tuulivoimalan kaavoituksen.

– Pääkaupunkiseudun ilmastostrategia velvoittaa kunnat etsimään tuulivoimalle sopivia paikkoja, joten vihreät tulevat vaatimaan tätä myös Espoossa.

Lisätiedot:

Sirpa Hertell

valtuustoryhmän ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja

sirpa.hertell(at)vihreat.fi
gsm 050 566 6818