(Espoon vihreät valtuutettujen tiedote 18.2.2008) Espoon vihreiden valtuutettujen mielestä seutuyhteistyö on ulotettava ja selvitettävä koko Helsingin seudun neljäntoista kunnan alueelle. Kansanäänestyksen aika on vasta näiden selvitysten jälkeen.

– Suuri haaste seudulla on liikenteen ruuhkautuminen kehäteillä kehyskuntien surkean joukkoliikenteen takia. Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii Helsingin seudulla laajaa seutuyhteistyötä, jotta uusien asuinalueiden ja tehokkaiden joukkoliikenneyhteyksien rakentaminen niille tapahtuisi yhtäaikaisesti, valtuustoryhmän puheenjohtaja Sirpa Hertell toteaa.

Vapaaehtoinen yhteistyö on edennyt tähän asti hyvin ja esimerkiksi pääkaupunkiseudun neuvottelukunnassa on jo päätetty vesi- ja viemärilaitosten yhdistämisestä sekä joukkoliikenneyhteistyöstä. Ongelmana on ollut päätöksenteon karkaaminen luottamushenkilöiltä kaupunginjohtajille ja virkamiehille.

– Nykyisin esimerkiksi joukkoliikenteen lipunhintoja voidaan nostaa ilman että luottamushenkilöt voivat vaikuttaa asiaan. Siksi tarvitaan demokraattisesti valittu neljäntoista kunnan seutuvaltuusto, joka päättäisi maankäytöstä, joukkoliikenteestä ja ympäristönsuojelusta, Hertell tiivistää.

Seututason päätöksenteon lisäksi tarvitaan edelleen nykyisiä kaupunginvaltuustoja tai myöhemmin kaupunginosavaltuustoja, jotta päätöksenteko pysyy lähellä kuntalaisia.

Lisätietoja:

Sirpa Hertell
valtuustoryhmän ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja
sirpa.hertell(at)vihreat.fi
gsm 050 566 6818

Lari Karreinen
Espoon Vihreiden toiminnanjohtaja
lari.karreinen(at)vihreat.fi
0400 487 642