(Tiedote Espoon Vihreät 27.5.2009) Espoon Vihreät vaativat Espoon päätöksentekoon avoimuutta. Espoon Vihreät ehdottavat kaupunkiin pormestarimallia, jossa kaupunkia johtaa määräaikainen, valtuutetuista valittava pormestari.

– Asukkaiden tahdon pitää näkyä myös kaupungin ylimmän johdon nimityksissä. Kahden lautasen malli ei käy sen enempää Espoossa kuin EU:ssakaan, sanoo espoolainen valtuutettu, kansanedustaja ja eurovaaliehdokas Jyrki Kasvi.

Espoon Vihreiden ehdottamassa mallissa valtuusto valitsee kunnallisvaalien tuloksen perusteella pormestarin ja toimialakohtaiset apulaispormestarit. Näin asioihin voivat vaikuttaa jo valmisteluvaiheessa ne henkilöt, joihin asukkaat luottavat. Tästä seuraa myös läpinäkyvyyttä, sillä vaaleilla valitut päättäjät vastaavat suoraan äänestäjille.

Pormestarimallissa vaaleilla valitut edustajat pääsevät vaikuttamaan nykyistä paremmin asioiden valmisteluun. Tämä vähentää päätöksenteon turhaa poukkoilua, kun päättäjät ovat mukana valmistelemassa esityksiä, eikä mikään asia tule eteen yllättäen.

Vihreät ovat tyrmistyneitä siitä, miten kaupungin johtavat virkamiehet Espoossa vetävät isoja päätöksiä haluamaansa suuntaan. Hyviä esimerkkejä ovat jätevedenpuhdistamon sijoituspäätös ja kaupungin palvelutuotannon kehittäminen.

– Molempien asioiden valmistelu on ollut kaikkea muuta kuin avointa ja demokraattista, Kasvi huomauttaa.

Espoon Vihreät aikoo selvityttää pormestarimalliin siirtymisen osana tämän valtuustokauden valtuustosopimusta. Pormestarimalliin voitaisiin siirtyä vuoden 2011 alusta. Asia on ajankohtainen myös siitä syystä, että Espoon kaupunginjohtajan eläkeikä lähestyy.

Lisätiedot:

Espoon Vihreät

Jyrki Kasvi

Valtuutettu, kansanedustaja
jyrki.kasvi(at)eduskunta.fi
puh. 050 511 3120

Sirpa Hertell
Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja
sirpa.hertell(at)vihreat.fi
puh. 050 5666 818

Nina Knaapila
Valtuustoryhmän puheenjohtaja
nknaapila(at)hotmail.com
puh. 050 5231 417

Marjut Joensuu
Espoon Vihreiden hallituksen puheenjohtaja
marjut.joensuu(at)vihreat.fi
puh. 040 500 2828