Niittymaan vaikeavammaisten asumisyksikkö on vihreiden esityksestä jatkossa Espoon omaa toimintaa. Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi Pinja Niemisen esityksen äänin 8-4. Ostopalveluun on liittynyt useita ongelmia. Espoon vammaisasiamies on kannattanut palveluiden järjestämistä omana toimintana.
– Asukkaiden ei pidä pelätä aina kilpailutuskauden päätyttyä, että mitä heidän asumispalvelupaikoilleen tapahtuu ja mikä yritys ottaa heidät seuraavaksi hoitaakseen. Lisäksi palveluiden ostaminen oli johtanut järjettömiin tilanteisiin. Asukkailla esimerkiksi kesti kaksi vuotta saada halutessaan kahvia lounaan jälkeen, koska kahvi oli määritelty toiseen aikaan päivästä, sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Pinja Nieminen sanoo. Näiden kokemusten perusteella en löytänyt mitään hyvää syytä, miksi toiminnan pitäisi ehdottomasti olla jatkossa kalliiksi tulevaa ostopalvelua.
Vammaisten asukkaiden tarpeet voivat muuttua nopeasti ja toiminnan joustavuus on tärkeää. Palveluntuottajalla on taipumus pitäytyä kertaalleen tehdyssä sopimuksessa ja vaatia ylimääräinen korvaus kaikesta, mitä ei ole sopimuksessa mainittu.
– En vastusta kategorisesti ostopalveluja. Kannatan tapauskohtaista palveluntuotantomuodon valintaa, joskin joissain palveluissa jatkuvuus on tärkeää. Vaikeavammaisten ihmisten kohdalla mikään ei mielestäni tue sitä, että toiminta olisi toteutettava nimenomaan ostopalveluna.
Niemisen mukaan subjektiiviseen oikeuteen perustuvassa palvelussa pitäisi myös olla mukana virkamiehen virkavastuu. Ostopalvelusopimuksessa vaikeavammaiset asukkaat ja/tai heidän omaisensa joutuvat neuvottelemaan muutoksista suoraan palveluntuottajan kanssa. Ostopalvelu sopii parhaiten sellaisiin palveluihin, joissa ihmiset pystyvät ajamaan omaan etuaan ja vaatimaan itsenäisesti oikeuksiaan.