Valtuusto on hyväksynyt talouden tasapainotusohjelman, jonka toteuttamisen ensimmäinen kokonainen vuosi on alkamassa.

– Tarkoitus on etsiä uusia tapoja toimia ja löytää sitä kautta säästöä, ei vain oikopäätä leikata palveluista. Meillä on velvollisuus huolehtia heikoimmista. Tulevaisuuden kannalta on myös järkevää ehkäistä syrjäytymistä ja taata lastemme laadukas varhaiskasvatus ja opetus. Emme voi kasvavassa kunnassa hyväksyä esimerkiksi koulunkäyntiavustajista tai muusta henkilöstöreusrssista leikkaamista, painottaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Inka Hopsu.

Ennaltaehkäisevät palvelut tulevat pitkällä tähtäimellä halvemmiksi kuin ongelmien hoitaminen vasta niiden kärjistyttyä. Ennaltaehkäisy on myös vastuullista talouspolitiikkaa eikä Espoolla ole varaa palveluiden kurjistamiseen.

– Vihreä valtuustoryhmä pitää oikean suuntaisena toimena Espoon tavoitetta kehittää vanhusten kotona asumista tukevia palveluita ja samalla vähentää laitoshoidon osuutta. Vanhusten ja omaisten on voitava luottaa, että kotihoito on laadukas ja turvallinen vaihtoehto ja että omaishoitajille riittää tukea. Nämä vaativat budjettiin lisäresurssia, Hopsu jatkaa.

Tässä taloustilanteessa tarvitaan muiden keinojen lisäksi maltillista veronkorotusta palveluiden turvaamiseen. Kaupunginjohtaja esitti veronkorotusta jo viime vuonna, mutta tällä kertaa sitä ei esitetä ilmeisesti kokoomuksen tiukan linjan takia. Sen sijaan lautakuntakäsittelyjen jälkeen on tehty 10 me lisäsäästöt, joissa vastuullinen luottamushenkilöohjaus on täysin ohitettu.

– Säästöjä on saatavilla muun muassa tieinvestointeja leikkaamalla. Esimerkiksi Espoonväylän rakentamista voidaan lykätä ja teiden rakentamisen tasoa tarkastaa. Taloudellisesti vaikeina aikoina haluamme panostaa palveluihin ja erityisen tärkeiden investointien, kuten koulukorjausten etenemiseen, päättää Hopsu.