(Vihreiden valtuutettujen Hertell ja Kuronen tiedote 19.8.2008)

Suurpellon kunnallistekniikan rakentaminen on edennyt suunnitellusti ja laatutasosta tinkimättä. Yksikään asunto- tai toimitilahanke sen sijaan ei ole lähtenyt liikkeelle. Tällä hetkellä Espoo on rakennuttanut kadut ja kunnallistekniikan keskelle peltoa ilman, että niille olisi lähitulevaisuudessa nähtävissä käyttöä.

Suurpelto on kaupungin taloudessa erillinen taseyksikkönsä, jonka tulot tulevat alueen maanomistajien maksamista maankäyttömaksuista Espoon hoitaessa katujen, puistojen ja kunnallistekniikan rakennuttamisen.

”Infrastruktuurin rakentaminen tietoisesti ilman, että sille on käyttöä, ei ole kestävää ajattelua”, sanoo väitöskirjaa kestävästä yhdyskuntarakentamisesta valmisteleva kaupunginvaltuutettu Matti Kuronen (vihr.). ”Rakentaminen toki rahoitetaan nyt korkeilla maankäyttömaksuilla, mutta viime kädessä maksajia ovat tulevat asukkaat ja yritykset. Pelkään pahoin, että taloudellinen yhtälö jättää ennen pitkää myös kaupungin maksajan rooliin, sillä uusille asunnoille löytyy edullisempiakin sijainteja.”

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Sirpa Hertell (vihr.) pelkää Suurpellon hankkeen haittaavan muun Espoon katujen rakentamista: ”Meillä on samaan aikaan useita uusia asuinalueita, joiden katuja ei ole rakennettu valmiiksi sekä vanhoja alueita, joilta puuttuu kunnallistekniikka kokonaan. Teknisen keskuksen nykyisin henkilöresurssein haasteeseen on mahdotonta vastata.”

Hertell ja Kuronen haluavat kuitenkin löytää ongelmaan ratkaisun. ”Suurpellon asemakaavoja laaditaan parhaillaan uusiksi vastaamaan muuttunutta tilannetta. Samalla on laadittava yhdessä maanomistajien kanssa realistinen suunnitelma siitä, millaisia toimintoja alueelle voi sijoittua eikä maalattava pilvilinnoja laajoista t&k-keskittymistä kahvilabulevardeineen”, vaatii Matti Kuronen. ”Espoon vihreät ovat koko Suurpellon suunnittelun ajan pitäneet raideyhteyttä Suurpeltoon välttämättömänä. Uskon, että raideyhteys tekee Suurpellosta varsin houkuttelevan asuinalueen, kun seuraava asuntorakentamisen nousu alkaa”, sanoo Sirpa Hertell.

Lisätietoja:
Kaupunginvaltuutettu, valtuustoryhmän puheenjohtaja, teknisen lautakunnan puheenjohtaja Sirpa Hertell p. 050-5666818

Kaupunginvaltuutettu, teknisen lautakunnan jäsen Matti Kuronen p. 040-5769105