Espoon Vihreät toivoo hyvää pääsiäistä kaikille! ?

Pitkän viikonlopun aikana on hyvä suunnata ulkoilemaan ja vihreän valtuustoryhmämme jäsenet jakavatkin heidän luontovinkkejään ja lempiulkoilupaikkojaan!

Tiina Elo – pyöräily ?
Keväässä parasta on, että pyöräily on taas vaivatonta! Espoosta löytyy lukuisia luontokohteita koko perheelle sopivan pyörämatkan päässä. Ne on koottu kaupungin verkkosivuille: www.espoo.fi/kotinurkiltakallioille. Onneksi ei tarvitse lähteä kauas löytääkseen uusia luontoelämyksiä. Voin lämpimästi suositella esimerkiksi Glimsinjoen luontopolkua Träskändasta Jorvinkoskelle. Jokivarressa talvehtii säännöllisesti koskikaroja.

Inka Hopsu – metsäretket?
Espoo on täynnä ihania metsäretkikohteita. Kaupunginkallion takapihalta pääsee metsäreittejä kulkemaan Keskuspuiston ja Vantinkorven metsiä aina Kauklahteen, Vanttilaan, Latokaskeen ja Olariin asti. Termari ja eväsleivät mukaan, pellon reunassa tai kallion laella voi istahtaa mutustelemaan ja kuuntelemaan kuuluuko  metsässä majaileva huuhkaja tai käpytikan koputtelu. Peurojen nukkumapaikkojen painautumien bongailu on lapsillekin helppoa, sillä niitä on paljon. Kaupunkimetsässä voi suunnistaakin helposti maisemassa olevien tornien avulla.

Noora Koponen – lähimetsä?
Pidemmälle suuntautuvan pääsiäismatkan sijaan oivallinen paikka rentoutumiseen voi löytyä myös kotia ympäröivistä metsistä. Omista Pohjois-Tapiolan lähimetsistäni löytyy rikkaan puuston lisäksi pieniä puroja, puisia siltoja sekä kymmeniä pieniä polkuja, joiden varrella voi nuuhkia kuusen oksien ja mustikanvarpujen tuoksua. Varhain aamulla saatat löytää jopa peuraperheen tai illan suussa jolkottelevan ketun.

Pinja Nieminen – Espoon merenranta ?
Meren läheisyydessä olevat kalliot ja pieni metsä Kivenlahdessa ovat ihana paikka pysähtyä seuraamaan kevään tuloa. Korkeilta kallioilta näkee kauas ja nyt viime viikkoinakaan ihmisiä ei ole ollut tungokseksi asti. Merta ihmetellessä voi syödä eväät ja jatkaa Rantaraittia pitkin kävelyä Laurinlahden suuntaan ja vaikkapa kiertää Soukanniemen. Kalliot sijaitsevat aivan Laurinlahden uimarannan kupeessa.

Mikki Kauste – Auta pölyttäjiä ?
Pölyttäjät ovat tällä hetkellä suuressa pulassa. Sinä ja minä voimme auttaa. Jos sinulla on piha, jossa on nurmialuetta, jätä nurmikko tai osa siitä leikkaamatta – autat pölyttäjiä pysymään hengissä. Pienenkin alueen jättäminen luonnotilaan on ympäristöteko. Tämä on myös mitä parhain syy luistaa hieman pihahommista. Voit nauttia villiintyneestä pihastasi kerrankin hyvällä omallatunnolla. Win – win!

Heli Halava – geokätköily?
Geokätköily vie sinut uusille kohteille. Kätköihin saattaa liittyä tarina tai kuvaus kohteesta. Liikunnan lisäksi olen saanut tutustua esim. Historiaan. Laji sopii kaikille. Kohdekuvauksista löytyy tiedot mm. esteettömyydestä.

Hanna Hukari – eväsretket ?
Lasten kanssa lempitekeminen nyt on ollut eväsretkeily lähimetsissä tai pyöräilymatkan päässä Espoon metsissä. Retkellä eväänä mm. leipää ja korvapuusteja. Viimeksi nähtiin ainakin viisi oravaa syömässä omia käpyeväitä ja lapset tarkkailivat niitä innoissaan. Löydettiin myös paljon sinivuokkoja ja leskenlehtiä. Partiolaisina lapset myös tykkäävät vuolemisesta ja metsältä löytyy aina mukaan milloin mitäkin keppejä ja oksia.

Mari Anthoni – Espoon saaristo ja Rantaraitti ?
Espoossa rakastan erityisesti liki 60 km pitkää rantaviivaa seurailevaa Rantaraittia sekä saaristoa.  Saaristossa lumoaa niin huikea ja monipuolinen luonto kuin kiehtovat tarinat entisaikojen kalastajista, Venäjän keisarillisen perheen vierailuista ja kieltolakiajan salakuljettajista. Saarista upeimmat kuten Pentala ja Isoa Vasikkasaari näkyvät  ulkoilureiteille ja alle puolentunnin laivamatka vie niiden villiin luontoon ja vuosisatojen takaisiin seikkailuihin. Lähiluonto ja kulttuurimaisemat, missä nykyhetki käy vuoropuhelua värikkään menneisyyden kanssa ovat aarteita ja voimanlähteitä, jotka on säilytettävä myös tuleville sukupolville.

Kimmo Kyrölä – linnunpönttöjen tekeminen ?
Linnunpönttöjen rakentaminen on hauskaa puuhaa ja samalla lapset pääsevät harjoittelemaan mittaamista, sahaamista ja naulaamista. Suosittelen kaikille lämpiminä kevätpäivinä.

Helkku Otsolampi – Espoon Keskuspuisto ?
Vinkki: Suunnistus! Espoon keskuspuisto on ihana paikka ja olarilaisena siellä tulee käytyä usein. Espoon suunta on tehnyt sinne kaksi matalan kynnyksen rastikarttaa, joista toista testattiin juuri koko perheen kanssa. Kivaa oli ja löydettiin tuttujen polkujen vierestä kivoja uusia paikkoja! https://espoonsuunta.fi/2020/03/27/lasten-rastit/

Johanna Karimäki – Iltalenkki koiran kanssa ?
Ihana rescuekoirani liikuttaa lähipoluilla. ?? Illan tullessa on hyvä hetki, kun taivas hämärtyy ja linnut konsertoivat.

Risto Nevanlinna – Tutustu lintukosteikkoon ?
Lintukosteikot ovat ihmeellisiä luontokeitaita, joissa kannattaa retkeillä juuri nyt. Lintujen kevätmuutto on jo pitkällä, ja kosteikoilla voi tavata monia jännittäviä lintulajeja, joita ei löydä lähimetsästä: äänekkään punajalkaviklon, tiiroista suurimman eli räyskän tai soidintavan taivaanvuohen, jonka tunnistaa mäkättävästä soidinäänestä. Laajalahden lintukosteikolla kannattaa vierailla varhain aamulla, jo auringonnousun aikaan, niin vältät pääsiäisviikonlopun retkiruuhkan. Voit viimeistellä luontoelämyksen loihtimalla makoisan piknikin. Muista lämmin vaatetus!

Henna Partanen – Etsi uusia kuvakulmia ympäristöstä
Luontoon voi mennä myös kameran kanssa. Kiinnostavimpien kuvauskohteiden ja kuvakulmien etsiminen saa näkemään ympäristön aivan uudella tavalla. Kuvat voi retken jälkeen käsitellä ja jakaa muille Instagramissa tai pitää vain omana ilonaan. Kännykkäkamerallakin pääsee jo pitkälle. Esimerkiksi Haukilahden satamassa rakennettu ympäristö kohtaa upealla tavalla luonnon kauneuden. Venesataman, uimarannan ja rantaraitin ympäristö on elävä ja monipuolinen paikka kuvauksen lisäksi myös kävelyyn, eväsretkeilyyn tai vaikka vaan merinäköalasta nauttimiseen. Kaukomaiseman kruunaa Haukilahden ufo eli näyttävä ja iltaisin valaistu vesitorni.

Saara Hyrkkö – Haukilahden ranta
Merelle tuijottelu on yksi lempiasioistani. Erityisesti nyt, kun suuri osa ajasta vierähtää neljän seinän sisällä, tuntuu hyvältä katsoa kauas ulapalle ja ihmetellä aaltojen pauhua. Rantaraitin varrelta löytyy pieniä kallioita, joilla on hyvä hengittää. Kauniilla säällä raitilla voi olla ruuhkaa, joten muistetaan pitää turvaväli muihin kulkijoihin!

Hyvää pääsiäistä!