(Espoon Vihreät valtuutetut Pursula ja Hertell tiedote 2.2.2010) Espoon Kokoomuksen Jukka Mäkelän Kauppalehdessä 1.2.2010 ehdottama ydinkaukolämpö olisi vihreiden valtuutettujen Tiina Pursulan ja Sirpa Hertellin mielestä Espoolle suuri huoltovarmuusriski.

–  Kapeasti päästövähennystavoitteiden kannalta katsottuna ydinkaukolämpö voisi olla yksi tehokas keino vähentää kaukolämmön päästöjä. Kun ajatellaan riskien hallintaa ja uusiutuvan energian kansallisia tavoitteita, ei yhden ydinkaukolämpöputken päässä oleva miljoonan asukkaan metropoli näytäkään enää niin houkuttelevalta vaihtoehdolta, huomauttaa Espoon Vihreiden valtuutettu, ympäristölautakunnan puheenjohtaja Tiina Pursula.

Pursula muistuttaa lisäksi, että esimerkiksi passiivirakentamisen yleistyessä kaukolämmön tarve tulee vähenemään ja samaan aikaan uusiutuvat alueelliset energiaratkaisut kehittyvät yhä kustannustehokkaammiksi tavoiksi hoitaa tulevaisuuden asumisen energiatarvetta.

Kaukolämpöputki Loviisasta on miljardiluokan investointi ja linjaisi kaupungin energiaratkaisun ydinvoimasta riippuvaksi vuosikymmenten päähän. Uuden tekniikan kaupunkina profiloituvalle Espoolle panostaminen uusiutuvien energiamuotojen käyttöön olisi luonnollisempaa.

– Espoossa ei käydä keskustelua omista uusiutuvan energian tavoitteista kuten Helsingissä, Vantaalla ja muissa suurissa kaupungeissa, Pursula jatkaa.

Espoo, Vantaa ja Helsinki ovat kaikki sitoutuneet samaan 39 prosentin päästövähennystavoitteeseen vuoteen 2030 mennessä. Vantaa ja Helsinki eivät ole kuitenkaan kiinnostuneita ydinkaukolämmöstä. Espoossa ydinkaukolämpöä on Kauppalehden mukaan kannattanut Espoon kokoomuksen Jukka Mäkelä.

– Pääkaupunkiseudun vesilaitokset, joukkoliikenne ja jätehuolto on saatu saman katon alle, joten tavoitteena tulisi olla yhteistyö myös energiantuotannossa, Espoon Vihreitä pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmässä edustava Sirpa Hertell sanoo.

Lisätiedot

Tiina Pursula
valtuutettu, ympäristölautakunnan puheenjohtaja
040 5149507
tiina.pursula(at)gmail.com

Sirpa Hertell
valtuutettu,  Espoon Vihreiden edustaja pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmässä
050 5666818
sirpa.hertell(at)vihreat.fi