Niittymaan vaikeavammaisten ja heidän omaisensa olivat pitkään tyytymättömiä yksityisen pitäjän toimintaan. Kuvaavaa on, että monien ongelmien lisäksi asukkaat olivat toivoneet, että voisivat saada kahvin toiseen aikaan päivästä kuin mitä sopimuksessa oli sovittu. Tätä pientä joustoa ei voitu tarjota, koska palvelusopimuksessa oli toisin sovittu.

Vihreiden Pinja Niemisen esityksestä sosiaali- ja terveyslautakunta päätti ottaa 1.1.2013 alkaen Niittymaan vaikeavammaisten asumispalveluyksikön kunnan omaksi toiminnaksi. Esityksen puolella oli muun muassa vammaisasiamies ja joidenkin asukkaiden omaiset. Ostopalveluna yksikkö on maksanut 900 000 euroa vuodessa, kunnan omana toimintana samalla henkilökuntamäärällä budjetti vuodelle 2013 on 587 000 euroa. Nyt kahvikin voitiin tarjota silloin kun asukkaat sen halusivat.

Vaaliohjelmassa kirjoitimme, että hoitopalveluiden kilpailutuksen hyödyt on tutkittava ja tarvittaessa muutettava kilpailutuksen kriteereitä. On myös syytä arvioida, milloin kilpailuttaminen on järkevää ja milloin palvelut kannattaa tuottaa itse.