(Helsingin, Espoon ja Vantaan vihreät tiedote 26.8.2011) Helsingin, Espoon ja Vantaan vihreät eivät kannata esitettyjä korotuksia joukkoliikenteen lipunhintoihin. Joukkoliikennepalveluita tuottava HSL pyytänyt kaupungeilta lausunnot kolmen seuraavan vuoden taloussuunnitelmasta, jossa hinnankorotusten lisäksi esitetään muutoksia palvelutasoon. Lipun hintojen korotuksia perustellaan kustannustason nousulla.

– Vihreiden mielestä HSL:n esittämät palvelutason parannukset on toteutettava. Hyvin maltillinen hinnankorotus voi olla perusteltu dieselveron korotuksen myötä, mutta kaupungeilla on varaa myös kompensoida hinnankorotuksia kuntaosuuksia korottamalla. Vihreiden
tavoite lipun hintojen puolittamisesta uhkaa muutoin valua yhä kauemmaksi tulevaisuuteen, toteaa Helsingin kaupunginhallituksen vihreän ryhmän puheenjohtaja Elina Moisio.

– Kehäradan ja Länsimetron rakentaminen on täydessä vauhdissa ja metron arvioidaan olevan käytössä vuonna 2015. Metroinvestoinnin kannattavuuden takia joukkoliikenteen käyttäjämääriä on pyrittävä kasvattamaan houkuttelemalla matkustajia siirtymään ratin takaa raiteille. Jo valmiiksi kalliina pidettyä seutulipunhintaa ei voi enää korottaa. Riskinä on samalla heikentää joukkoliikenteen imagoa, sanoo Sirpa Hertell, joka johtaa Espoon vihreää kaupunginhallitusryhmää.

Joukkoliikenteen suosion kasvattaminen on välttämätöntä myös ilmastonmuutoksen torjunnan takia. Liikenne tuottaa kaikista Helsingin seudun kasvihuonekaasupäästöistä noin 20 prosenttia, mistä edelleen 2/3 aiheutuu yksityisautoilusta.

Joukkoliikenteen käyttökustannukset tulevat laskemaan Kehäradan ja Länsimetron valmistuttua. Vielä muutaman vuoden ajan kustannuksia kasvattaa bussien käyttämän polttoaineen hinnan nousu. Kustannusvaikutus on erityisen suuri Espoossa, jossa bussiliikenteen on raideliikennettä suurempi.

– Tänä vuonna poikkeuksellisen tahmeasti toimiva lähijunaliikenne on koetellut matkustajien kärsivällisyyttä ja seisottanut työmatkalaisia asemilla kohtuuttoman usein. Ei ole kenenkään etu jos yhä useampi kyllästyy odottamaan junaa ja valitsee mieluummin oman auton, Vantaan vihreän kaupunginhallitusryhmän puheenjohtaja Sirpa Pajunen muistuttaa.

Elina Moisio
Helsingin kaupunginhallituksen jäsen
puh. 040 575 5988

Sirpa Hertell
Espoon kaupunginhallituksen 1.varapj
puh. 050 566 6818

Sirpa Pajunen
Vantaan kaupunginhallituksen 2. varapj
puh. 050 577 0982