(Länsiväylä 17.12.2008) Tapiolan sydämessä sijaitsee arkkitehtuuriltaan arvostettu, vanhan puutarhakaupungin hengen mukainen, laajalti tunnettu kulttuurilaitos Kino Tapiola.

Muutamana viime vuotena Aarne Ervin luomassa rakennuksessa toiminut elokuvateatteri on rakentunut upealle konseptille. Siellä on ollut nähtävillä laatuelokuvia, kotoisaksi ja tyylikkääksi kohtauspaikaksi muodostunut kahvila on ollut avoinna joka päivä. Esimerkiksi espanjalaisen elokuvan viikon aikana tarjolla on ollut espanjalaisen musiikin ilta tapas- ja viinitarjoiluineen. Kahviossa on voinut selailla hienoa filmialan kirjallisuutta ja päivälehtiä. Kino Tapiola on taipunut muunkinlaiseen käyttöön, yritystilaisuuksiin, musiikkiesityksiin ja kokouksiin.

Epäitsekkäällä ja suurta voittoa hamuamattomalla konseptilla toiminut vuokraaja-yrittäjä on joutunut vaikeuksiin talon asbestiongelman vuoksi ja myös siksi että ilmiselvästi rahaa ei ole riittänyt mittavampaan mainostamiseen. On kulttuuriskandaali, jos yrittäjä jätetään nyt yksin ja Kino Tapiola lakkaa toimimasta.

Tapiolasta aiotaan kaupungin perustellun ja kunnianhimoisen strategian mukaan muodostaa laadukas kolmen T:n, Taiteen, Talouden ja Teknologian keskittymä. Sen keskiöön juuri ainutlaatuinen Kino Tapiola sopiikin. Kehä ykkösen päälle rakennettava kansi tulee yhdistämään Otaniemen, Keilaniemen ja Tapiolan erinomaisella tavalla ja laatuelokuvateatteri tulee helposti, kävellen, suuren ihmisjoukon saavutettavaksi. Tämän joukon ei sitten tarvitse lisätä ilmastonmuutosta matkustamalla Selloon, Isoon Omenaan tai Helsinkiin päästäkseen leffaan.

Minulle elokuvaharrastajana Kino Tapiola on ollut todella tärkeä. Olen osallistunut säännöllisesti kokouksiin, jotka on pidetty kahviossa. Sekin on toiminut omaleimaisesti virkistävänä poikkeuksena nykyisiin kautta maailman samalla konseptilla toimiviin kahvilaketjuihin. Kokouksen jälkeen on ollut mukava jäädä alkuillasta katsomaan taiten valittua elokuvaa. Pienellä panostuksella voidaan tukea ja säästää jotakin hyvin arvokasta. Siihen on löydettävä yhteisesti tahtoa ja tekoja.

Kirsi Aropaltio
Teatterinjohtaja
Espoon kaupunginvaltuutettu (vihreät)
Kaupunginhallituksen jäsen