Säätä osataan ennustaa aiempaa täsmällisemmin ja paikallisemmin, mikä helpottaa myös sään ääri-ilmiöistä varoittamista ja suojautumista.

Sään ääri-ilmiöt voivat kehittyä hyvin nopeasti ja olla vaarallisia vain paikallisesti. Edellisen illan säätiedotuksen ”Kaakkois-Suomessa mahdollisesti ukkoskuuroja” –tiedon varassa ei pysty suojautumaan paikallisen ukkossolun aiheuttamalta syöksyvirtaukselta.

Varoitusjärjestelmässä on kuitenkin koulujen mentävä aukko. Olen mekastanut tästä ennenkin, ja teksti voi vaikuttaa tutulta, mutta päivän uutinen antoi hyvän tekosyyn nostaa mielestäni tärkeä aihe taas esiin.

Kun vaaralliseksi ennakoitu sääilmiö lähestyy, Ilmatieteen laitos antaa varoituksen, jota levitetään muun muassa radiossa ja sosiaalisessa mediassa. Kouluja ja päiväkoteja varoitus ei kuitenkaan välttämättä tavoita. Niissä ei kuunnella radiota eikä katsella televisiota. Älypuhelimetkin yritetään saada pysymään tunneilla kiinni.

Liikuntatunnilla voidaan lähteä suunnistamaan, tai päiväkotiryhmä voi lähteä luontoretkelle, autuaan tietämättömänä vaarallisen voimakkaan rajuilman lähestymisestä.

Esimerkiksi muutama vuosi sitten kokonainen espoolainen koululuokka lähti polkupyöräretkelle juuri ennen kolmen ukkossolun saapumista. Lähestyvästä ukkosmyrskystä oli varoitettu radiossa ja televisiossa ja kehotettu ihmisiä välttämään ulkona liikkumista, mutta tieto ei ollut tavoittanut opettajia.

Tuloksena oli lähes kaoottinen tilanne, kun taivaan hanat aukenivat ja salamat paukkuivat joka puolella. Ainakin yksi oppilas eksyi jäätyään muista jälkeen. Viereen iskenyt salama oli räjäyttänyt liikennevalot ja saanut lapsen potkaisemaan ketjut pois päältä. Näkyvyys rankkasateessa oli niin huono, ettei lasten perässä polkenut opettaja nähnyt vierestä ohittamaansa oppilasta.

Kouluihin ei saa yhteyttä edes puhelimella, sillä suurempien kuntien kouluissa ei ole rehtoria, kanslistia tai vahtimestaria paikalla puhelimeen vastaamassa. Kuka ylipäätään ehtisi soittaa kaikkiin kouluihin ja päiväkoteihin? Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla niitä on satoja.

Tiedän, että monissa kunnissa ja pelastuslaitoksissa jo pohditaan koulujen varoitusjärjestelmiä. Viimeistään kouluampumiset havahduttivat kouluviranomaiset siihen, että kouluun voi olla tarpeen saada tieto lähestyvästä vaarasta hyvinkin nopeasti.

Joissain kunnissa ja kouluissa asia on jo kunnossa, mutta mikä on tilanne sinun kunnassasi? Lastesi koulussa tai päiväkodissa?

Toivottavasti työn alla olevissa varoitusjärjestelmissä otetaan huomioon koulujen lisäksi myös päiväkodit, ja kouluampujien lisäksi myös sään ääri-ilmiöt.