(Länsiväylä 18.6.2008) Surullista, miten pelokkaasti jotkut kristityt suhtautuvat muihin uskontoihin (Anita Laaksosen mielipidekirjoitus Länsiväylässä 15.6.2008). Vieraisiin uskontoihin tutustuminen tuntuu olevan pahinta mitä lapselle voi tapahtua.

Muissa uskonnoissa on Laaksosen sanoin epäjumalia, palvontamenoja ja kulttimenoja. Missä uskonnossa se onkaan, kun syödään vapahtajan ruumis ja juodaan hänen vertaan? Kristinusko perustuu myytteihin ja vanhoihin tarinoihin siinä kuin muutkin uskonnot.

Uskontoja on kautta aikain käytetty tekosyynä sotiin, kansanmurhiin, sortoon, ihmisoikeuksien polkemiseen, väheksyntään ja ennakkoluulojen lietsomiseen. Kristityt eivät ole tässä suhteessa yhtään sen puhtaampia kuin muutkaan, joten on turha asettaa itseään muiden yläpuolelle.

Globalisoituvassa maailmassa muiden kulttuurien ymmärtäminen ja erilaisuuden suvaitseminen on peruskansalaistaito. Hienoa että 550-vuotias Espoo katsoo tulevaisuuteen ja viettää juhlavuottaan suvaitsevaisuuden ja monikulttuurisuuden merkeissä.

Suvaitsemattomuus on paljon suurempi uhka yksilölle ja yhteiskunnalle kuin apinajumaliin tutustuminen.

Marjut Joensuu
Espoo