(Länsiväylä 18.1.2012) Espoon kaupunki leikkaa palveluverkkoaan joidenkin palvelujen osalta jopa kolmanneksen, tavoitteena säästöt sekä toimipisteiden sijainti mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti. Samalla kuitenkin toteutetaan myös uusia palvelutiloja sinne, missä tarve on suurin.
Yksi tällainen paikka on Suurpelto, jonne aletaan pian rakentaa uutta päiväkotia vuonna 2008 järjestetyn arkkitehtikilpailun voittajasuunnitelman pohjalta. Vuonna 2009 valmistunut hankesuunnitelma ennakoi hinnaksi 4,40 miljoonaa euroa – alle tuhannen neliön hyötyalalle hinta on korkea, mutta perustamiskustannukset savikolle ovat kovat ja hanke sisältää komean suunnitelman lisäksi ostoenergiaa säästäviä ratkaisuja. Nämä on hankesuunnitelmassa huomioitukin.
Suurpelto tarvitsee päiväkodin pian, eikä hankkeen aloituspäätöstä käy peruminen sillä vaihtoehtoja ei enää ole. Olin itse tekemässä päätöstä ja sitoutunut siihen. Edelleen, julkisessa rakentamisessa sekä suunnittelussa on syytä noudattaa kovia laatuvaatimuksia. Suunnittelukilpailun voittanut ehdotus on juuri niin särmikäs, iloinen, moderni ja toimiva kuin kilpailun arvostelupöytäkirjassa kehutaan.
Numeroiden takana aukeaa kuitenkin toisenlainen maailma. Talon rakentaminen on nyt käynnistymässä. Rakennushankkeesta on karsittu neuvola, se sisältää ainoastaan päiväkodin keittiöineen.
Tänään päiväkodin arvonlisäveroton kokonaishinta on 6,75 miljoonaa euroa. Hinta on yksin tänä vuonna noussut budjetoidusta 12% eli 800000 euroa, pääasiallisena syynä kaupungin itse itselleen vielä paljon itse kilpailun jälkeen asettamat ”korkeatasoiset kaupunkikuvalliset vaatimukset”. Kaiken kaikkiaan hinta on kahdessa vuodessa hypännyt puolitoistakertaiseksi!
Vuoden 2009 hankesuunnitelman mukainen päiväkodin maksettavaksi koituva sisäinen tilavuokra on 26,87€/m2. Nyt, hinnan muututtua, on vuokran muututtava samassa suhteessa. Laskennallisesti uusi vuokra olisi yli neljäkymmentä euroa neliömetriä kohden, tai noin neljäsataa euroa lasta kohden kuukaudessa, kun tilavaatimus on minimissään himpun alle kymmenen neliömetriä lasta kohden.
Samaan aikaan läheisessä Olarissa haluttuja päiväkoteja toimii asuinkerrostalojen kivijaloissa, joissa vuokrataso on kolmanneksen tästä, eikä Suurpellossakaan uusien vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrataso yllä lähellekään puoleen.
Päiväkotipaikkojen tarve on taas kasvussa. Kaupungilla ei ole enää varaa tällaisiin hankkeisiin. Seurauksena on joko epätasa-arvoa päiväkotien laadussa tai vakava pula päiväkotipaikoista, molemmat seurausta huonosta strategisesta suunnittelusta. Tämä on asia, jonka espoolaisten sekä veronmaksajina että päivähoitopalvelujen käyttäjinä ja maksajina soisi ymmärtävän ja vaativan ryhtiä edustajiltaan.
Matti Kuronen, TkT (kiinteistöliiketoiminta)
kaupunginvaltuutettu ja –hallituksen jäsen (vihr)
Espoo