(Länsiväylä 7.9.2011) Katujen muuttaminen pihakaduiksi on oiva keino lisätä asuinalueiden viihtyisyyttä. Pihakatu soveltuu kaikkialle, missä halutaan panostaa asumisen ja elämän laatuun.

Pihakadulla nopeusrajoitus on 20km/h ja koko katu on kaikkien käytettävissä. Samaa tilaa käyttävät siis niin leikkivät lapset, jalankulkijat, pyöräilijät kuin autoilijatkin. Katu merkitään erityisellä liikennemerkillä ja nopeusrajoituksen toteutumisen varmistamiseksi kadulle voidaan rakentaa erityyppisiä kavennuksia, korotuksia ja esimerkiksi penkkejä ja istutuksia.

Hyvä esimerkki pihakatujen käytöstä löytyy Säterinmetsästä. Kävelijä on pihakadulla kuningas – autoilijan velvollisuus on sovittaa vauhtinsa ympärillä liikkuvien jalankulkijoiden ja leikkijöiden mukaan.

Espoosta löytyy useita paikkoja, joissa asumisviihtyvyyttä voidaan lisätä muuttamalla katuja pihakaduiksi. Ehdotamme, että pihakatujen lisääminen aloitetaan Leppävaaran Ruusutorpasta.

Suurin osa Ruusutorpasta rajautuu Leppävaarankadun, Säterinkadun, Albergan Esplanadin ja Säterinpuistontien sisäpuolelle. Alue on tiiviisti rakennettua kaupunkiympäristöä, jossa kerrostalot ja pientalot sijaitsevat sulassa sovussa keskenään. Ruusutorpan katujen muuttaminen pihakaduiksi pääkatuja lukuunottamatta muuttaisi alueen rauhallisemmaksi ja tarjoaisi asukkaille yhteistä oleskelutilaa.

Mikko Särelä
asukasaktiivi, Leppävaara

Tiina Elo
kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja (vihr.)