Tekniikan Akateemiset TEK listasi jäsenistöstään löytyvät EU-vaaliehdokkaat. Heitä löytyi kahdeksan, yksi Kokoomuksen, yksi Kristillisdemokraattien yksi Perussuomalaisten, yksi Piraattien ja neljä Vihreiden ehdokaslistoilta.

Peräti puolet akateemisen tekniikan alan koulutuksen saaneista EU-vaaliehdokkaista on Vihreitä. (Lisäksi Tarja Cronberg on väitellyt sekä tekniikan että kauppatieteiden tohtoriksi, mutta ei ole TEK:n jäsen.)

Ei ihme, että Viite eli Tieteen ja Tekniikan Vihreät on Vihreän liiton suurin valtakunnallinen henkilöjäsenjärjestö.

Miksi niin moni insinööri on Vihreä, ja niin moni Vihreä on insinööri?

Kun katsoo Maailmaa insinöörin silmin, näkee, että ekosysteemi on rikki, ja se pitää korjata.

Tekniikan ammattilaiselle maailman pelastaminen on vaan vähän tavallista haastavampi projekti.

Tekniikan koulutus opettaa analysoimaan ja ymmärtämään laajoja monimutkaisia järjestelmiä kuten luonnon toimintaa. Pitkä perspektiivi on tuttu, sillä insinööri joutuu työssään usein miettimään ratkaisujensa vaikutuksia vuosikymmeniä tulevaisuuteen.

Ydinvoimalaa suunnitteleva insinööri pohtii, miten laitos puretaan 120 vuoden kuluttua, kun hän itse on ollut jo kauan poissa. Sillanrakennusinsinööri miettii, miten hänen seuraajansa seuraajan seuraaja peruskorjaa hänen suunnittelemansa rakenteet.

Lisäksi insinöörit ymmärtävät, miten teknologian muutos muuttaa myös yhteiskuntaa. Nimenomaan ict-ammattilaiset ovat jo 20 vuotta puhuneet digitaalisesta urkinnasta ja yksityisyyden katoamisesta, mutta heidän varoituksensa on kuitattu foliohatulla.

Kokemus on myös opettanut insinöörit olemaan luottamatta liikaa teknologiaan. Insinööri tietää tekniikan rajat. Insinööri ei laula: ”Ei mikään oo niin viisas kuin insinööri, ne on täydellisiä joka nippeli ja rööri.