Do not remove or your site will get broken

Bloggaan sarjan kirjoituksia siitä mitä muutoksia Espoon joukkoliikenteeseen on tulossa Länsimetron myötä. Ensimmäisenä esittelyssä Matinkylän tienoo, viitaten Länsiväylän eteläpuoliseen alueeseen. Espoon kaupunginhallituksen konsernijaosto linjaa Espoon kannan 22.9. Olen kyseisen konsernijaoston jäsen.

Matinkylä tulee olemaan Länsimetron pääteasema. Suorat yhteydet itään ovat tietysti nopeita. Alustavien suunnitelmien mukaan joka toinen metro jää Tapiolaan, joka toinen jatkaa perille Matinkylään asti. Niinpä vuoroväli on ruuhka-aikaan viisi ja muina aikoinan kahdeksan minuuttia.

Matinkylän alueella tilanne monilta osin paranee. Vaikka suorat yhteydet katkeavat, eri puolilta tuleva liityntäliikenne takaa lähes joka kadun varressa tiiviit yhteydet metrolle. Matinkylästä kulkee jatkossa selkeämmin linjoja eri puolille Espoota.  

Matinkylän ja lähialueiden “sisäisen” liikenteen kannalta avainrooleissa ovat linjat 133 (Friisilä – Matinkylä – Henttaa) aika harvalla vuorovälillä ja 531 sekä 531 B (Kalastajamäki – Kuitinmäki / Jorvi) paljon tiiviimmällä vuorovälillä. Etenkin 531:n rooli keräilylinjana lienee merkittävä.

Muutamilla busseilla pääsisi myös jatkossa suoraan Tapiolaan. Linja 111 lähtee Kaitaalta, kurvaa Hyljelahden kautta Tiistilän pohjoispuolelta “Matinkylän halki”. 112 lähtee bussiterminaalista ja kurvaa Tapiolaan Haukilahden kautta.

Myös pohjoiseen pääsee. Linja 532 tulee kulkemaan Suurpellon ja Karamalmin kautta Leppävaaraan. 533 kiertää Suurpellon ja Kauniaisten kautta Lippajärvelle ja Järvenperään.

134 ja 136 kulkevat samaa matkaa Finnoontietä Espoon keskukseen. Ne kiertävät Suvelan eri puolilta, ja käyttävät samaa kääntöpaikkaa Tuomarilassa. Espoon keskuksen suunnan reitistön huipentaa 532, joka tarjoaa Matinkylästä suoran yhteyden Espoon keskuksen pohjoispuolelle ja Jorviin.

Espoonlahden suunnan bussien pääteasema on lähes jokaisella Matinkylän terminaali. Niinpä Matinkylästä länteen yhteydet ovat tiiviit ja hyvät. Kauklahteen pääsee linjalla 165. 

Yhteenveto

Matinkylässä joukkoliikenteen palvelutason parannus on merkittävin. Metro vie Helsinkiin ja suorat liityntälinjat joka puolelle Espoota. Saattaa olla, että Matinkylästä on jatkossa Espoon parhaat sisäiset yhteydet. 

Eniten minua huolestuttaa Matinkylän tapauksessa liikenteen puuroutuminen. Jo nyt tienoo on ajoittain pahasti ruuhkainen. Ei auta että kadut ovat pullollaan busseja, jos ne eivät pääse liikkumaan. Se ei muuta kuin ärsytä matkustajia ja haittaa lähellä asuvia.

Matinkylä: plussat ja miinukset
– edelleen suoria yhteyksiä kaikkialle Espooseen, ei tosin enää Helsinkiin
– metron ja bussilinjojen vuorovälit ovat tiiviitä
– tarjonta kyllä riittää, isoin huoli on puuroutuva liikenne
– Myyrmäen-yhteys odottaa “kakkosjokeria” ja sen mahdollista jatkoa

Jos suunnitelmissa on jotain joka kannattaisi näissä vielä muuttaa, jättäkää kommentteja tai olkaa yhteydessä. Näillä näkymin en tule esittämään konsernijaoston kokouksessa muutoksia Matinkylän alueen joukkoliikenteen suunnitelmiin.