(Länsiväylä 15.10.2008) Kunnan kuuluu tarjota kattavat kulttuuri-, liikunta- ja urheilumahdollisuudet. Panostaminen näihin terveyttä edistäviin mahdollisuuksiin ja kannustaminen niiden hyödyntämiseen on tärkeää.

Investoinnit liikuntaan ja kulttuuriin ovat investointeja terveyteen ja maksavat itsensä takaisin säästöinä terveysmenoista. Terveyspalvelujen tarpeen vähentämiseksi on oleellista tuoda liikunta osaksi lasten arkielämää ja saada terveytensä kannalta riittämättömästi liikkuvat ihmiset liikkumaan.

Liikuntamahdollisuuksien kuten liikuntapaikkojen ja niiden toiminnan kehitys voidaan toteuttaa joko suoraan kaupungin toimesta tai mieluiten tiiviin urheiluseurojen kanssa tehtävän yhteistyön kautta. Kaupungin yhteistyö toimivien seurojen ja yhdistysten kanssa onkin tärkeää. Toisaalta järjestötoiminnassa mukana toimiminen ei saa muodostua rasitteeksi, sillä juuri tämä toiminta luo pysyvää pohjaa aktiiviselle osallistumiselle.

Liikuntapaikat toimivat sosiaalisina keskuksina ja eri kulttuurien sulatusuuneina. Matinkylän urheilukeskus on hyvä esimerkki jalkapallo-, yleisurheilu- ja tenniskenttineen, jäähalleineen ja
skeittipuistoineen.

Suunniteltu uimahalli täydentää kokonaisuutta hienosti. Esimerkkinä pienempimuotoisesta liikunnan yhteisöllisyydestä mainittakoon, että taloyhtiöllämme on naapurikoulun liikuntasalissa oma viikoittainen salibandyvuoro.

Huippu-urheilun merkitys osana Espoon imagoa ja seurojen juniorikasvatusta on viime vuosina ymmärretty, mutta kehittämisen tarpeessa olevia urheilukohteita riittää edelleen. Ajankohtaista on
esimerkiksi Espoonlahden Mailapuiston pesäpallokentän modernisoiminen ja Tapiolan jalkapallostadionin saattaminen liiga- ja europelikelpoiseksi.

Niko Rinta (vihr.)