Näin vaalien jälkeen poliitikot ovat aivan lopussa. Puoluejohtajat näyttävät haastatteluissa monta päivää vaalien jälkeen lähes zombie-elokuvan kuvauksista karanneilta. Viikkokausien kampanjointi vaatii veronsa.

Monen ehdokkaan kohdalla voi puhua jopa vaalimasennuksesta, joka kestää viikon tai kaksi. Rannalle jääneiden alakulo on helppo ymmärtää, kun valtava työmäärä ja mainoksiin investoidut rahat ovat menneet hukkaan.

10 vaaleissa ehdolla olleena voin kuitenkin todistaa, että myös moni läpi päässyt on vaalien jälkeen alamaissa. Moni jopa sairastuu pian vaalien jälkeen.

Vastaa siinä sitten toimittajien kysymyksiin, kun haluaa vain hautautua punkan pohjalle.

Vaalien jälkeinen masennus on helppo selittää uupumisella, mutta vaaleja edeltävälle tunnetilalle ei ole yhtä helppoa selitystä.

Vaalikentillä sitä vaan jaksaa jaksaa ja jaksaa. Aamulla noustaan kuudelta jakamaan vaalilehteä työmatkalaisille ja illalla vedetään baarikampista aamukahteen. Ja seuraavana päivänä sama uudestaan. Energiaa tuntuu riittävän mihin vaan.

Vaaliteltalla ollaan itsevarmoja ja vakuuttavia. Vain itseensä luottava ehdokas on äänestäjien silmissä vakuuttava. Itseään on vaikea myydä, jos ei usko omaan tuotteeseensa. Välillä on niin paljon sanottavaa, ettei normaali puhetahti tahdo riittää.

Viime päivinä ennen vaaleja edes rahalla ei tunnu olevan väliä. Monen ehdokkaan henkilökohtainen talous on sakannut viime päivinä ostettuihin ylimääräisiin mainoksiin.

Kokemuksista viisastuneet puolueet painottavat ehdokaskoulutuksissaan vaalikampanjan ennakkobudjetointia ja budjetissa pysymistä. Suuremmissa kampanjoissa on erikseen taloudenhoitaja, eikä ehdokas itse koske kampanjakassaan.

Energisyys, vakuuttavuus, vähentynyt unentarve, vahva itseluottamus, kiihtynyt puhetahti ja lipsuva rahankäyttö, itse asiassa vaalikampanjointi kuulostaa hypomaaniselta episodilta.

Kun ylikierroksia seuraa vaalien jälkeen uupumus ja alakulo, kokonaisuus muistuttaa jonkinlaista bipolaarista persoonallisuushäiriötä. Mutta toisin kuin oikea bipolaarinen persoonallisuushäiriö, ehdokkaiden oireet eivät kuitenkaan uusi ilman hoitoa, ainakaan ennen seuraavia vaaleja.