Olin viime torstaina ja perjantaina Porin SuomiAreenalla, jossa osallistuin Autoliiton paneelikeskusteluun: ”Velanottoa vai säästöä? Suomen tiestö rapautuu – miksi päättäjät eivät toimi?” Matkalla linja-autossa oli aikaa tarkkailla kakkostien kuntoa: osittain korjattu, osittain pikapaikattu, joissain kohdin kuoppia ja murenevia pientareita. Tämä on todellisuutta osassa tiestöä, mikä on turvallisuusriski autoilijoille, pyöräilijöille ja jalankulkijoille. Väyläverkoston korjausvelkaa ja asian hoitamista kuntoon pohditaan parlamentaarisessa työryhmässä, jonka jäsenenä olen. Paneelikeskustelussa kerroin mm. työryhmän työstä. Kuvassa alla on jaloitteluhetki matkalta Poriin, Forssasta.

Porissa suuntasin urheilukentälle, jossa pelattiin NiceBall eli leikkimielinen lentopalloturnaus naiskansanedustajien ja yrittäjänaisten kesken. Pelin lomassa kuulimme ajankohtaisista teemoista, kuten yrittäjyydestä, hyvinvoinnista, työelämästä ja taloudesta. Vanhemmuuden kustannukset on jaettava reilummin ja tasapuolisemmin kaikkien työnantajien ja valtion kesken, sillä ne ovat menoerä, yrittäjäriski naisvaltaisilla aloilla. Vauvat ja perheet ovat meille kaikille tärkeitä, joten jaetaan enemmän yhteistä vastuuta.

Suomen Naisyrittäjät tarjosivat reippaan vastuksen, mutta tasainen peli päättyi eduskunnan hyväksi. Kuvassa Sanni Grahn-Laasonen (kok) kädessään voittoputki, vierellään Katja Taimela (sdp), Johanna (vihr) sekä Mirja Vehkaperä (kesk). Joukkueessamme pelasivat myös Riina Heinimäki ja Eeva Kalli Energiateollisuudesta.

Iloisen pelin jälkeen lähdin Eetunaukion suomiareena.fi –lavalle, jossa kuvattiin puffi suorana maikkarin Katsomoon. Keskustelussa oli kuuma aihe, eli tiestömme kunto. Haastateltavina Johanna ja Autoliiton puheenjohtaja Martti Merilinna.

Perjantain aamukahvi Porin torilla, paikallisen Satamaidon kera.

Huomenta Pori, Johanna ja Martti Radio Porin lähetyksessä. Kuulijoita kiinnosti kakkostien lisäksi Rauman tien kunto.

Paneelikeskustelu käytiin kauppakeskus BePOPissa.

Tiestöstä oli Johannan ja Martin lisäksi keskustelemassa myös Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juha Honkatukia, toimittaja Lauri Karhuvaara haastatteli. Paneelissa pohdittiin uusia rahoitusvaihtoehtoja tiestön korjausvelan selättämiseksi. Esimerkiksi Ruotsissa on hoidettu paremmin sekä tiet että rautatiet. Siellä mm. ruuhkamaksuista menee osa väylänpitoon. Suomi on laaja maa, jossa ihmisten arki ja liikkuminen, sekä elinkeinoelämän tavarankuljetus tarvitsevat kunnolliset väylät, niin polkupyörille, autoille kuin junillekin.

Porissa oli mukavaa pöhinää, kaduilla ihmisvilinää ja vihreiden teltalla hyviä keskusteluja mm. paikallisesta ruoantuotannosta, teiden kunnosta, mutta myös huolestuttavasta maailman tilanteesta. Metsähallituksen teltalla retkitohtori suositteli ratsastusta Kolin kansallispuistossa. Jotain uutta siis. 🙂

Velanottoa vai säästöä? Paneelikeskustelu on nähtävillä MTV:n Katsomossa, alla linkit lähetyksiin:

Osa 1
Osa 2
Osa 3
Osa 4