16.4. Mutta kyllä siinä aika tsuhnaa poroa tarvitaan, jos ei ymmärrä tällaisten esitysten leimaavan esittäjänsä lisäksi koko puoluetta.Arvoisa puheenjohtaja

En sannfinne igen … moni huokaisi kuultuaan näistä perussuomalaisten muutosesityksistä.

Ja tottahan se, on, että esimerkiksi rasismi-sanan siivoaminen pois Espoon monikulttuurisuusohjelmasta kuulostaa varsin perus…finniltä ajatukselta.

Kaikille meistä venäjänruotsalaisista piirkoista ei ole selvästikään avautunut, mitä sana rasismi edes tarkoittaa.

Åbo akademin ihmisoikeusinstituutin johtava tutkija Timo Makkonen on määritellyt rasismin seuraavasti: ”Rasismia ovat – – sellaiset uskomukset ja toiminnot, jotka pohjautuvat ajatukseen ihmisryhmien perustavanlaatuisesta kulttuurisesta ja/tai biologisesta erilaisuudesta, ja jotka oikeuttavat ihmisryhmien negatiivisen kohtelun tällä perusteella.”

Hyvät valtuutetut

Valitettavan moni suomalainen kohtaa edelleen rasismia arjessaan … myös täällä Espoossa. Keveimmillään se on nimittelyä … pitkänenä, lattapylly, jauhonaama … pahimmillaan väkivaltaa.

Ei siitä ole kuin muutama päivä, kun ruotsia ääneen puhunut nainen pahoinpideltiin espoolaisbussissa … nimenomaan kielensä vuoksi.

Väkivalta ei synny tyhjästä. Vihaa pitää ruokkia ja kasvattaa pitkään, ennen kuin ihminen käy toisen kimppuun vain siksi, miltä hän näyttää … tai mitä kieltä hän puhuu.

Toki … syrjintää ja ennakkoluuloja esiintyy myös monesta muusta syystä … kuten uskonnon tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella, mutta se ei tarkoita, ettei myös rasismista pitäisi puhua sen oikealla nimellä. Etenkin kun puhutaan monikulttuurisuudesta eikä syrjinnästä yleensä.

Tällainen sanoilla kikkailu tuo mieleen George Orwellin kirjassa 1984 kuvaaman uuskielen, jossa ongelmat katoavat kun niitä tarkoittavat sanat poistetaan käytöstä.

Sitten voidaan kirkkain silmin sanoa, että ei, ei meillä Espoossa ole rasismia. Emme edes tunne koko sanaa.
Arvoisa puheenjohtaja

Rasistiksi leimaaminen on tietysti loukkaavaa, etenkin kokonaisen puolueen leimaaminen rasisteiksi yksittäisten valtuutettujen tekemien esitysten vuoksi.

Mutta kyllä siinä aika tsuhnaa poroa tarvitaan, jos ei ymmärrä tällaisten esitysten leimaavan esittäjänsä lisäksi koko puoluetta.

Odotan mielenkiinnolla, millaisen lippalakin puoluejohtaja Timo Soini keksii tämän sammakon päähän.
Aasin hattua en kuitenkaan suosittele, siitä voi tulla väärä mielikuva, etenkin jos se hattu on valkoinen.