Arvoisa Puheenjohtaja, hyvät valtuutetut Täytyy tunnustaa, että vaikka olen jo … viidettä kautta valtuutettuna, harvoin olen nähnyt näin myönteisen vastaanoton saanutta valtuustoaloitetta.

Kiitos siitä … niin sivistystoimen valmistelijoille, lautakunnalle kuin kaupunginhallituksellekin.

Sekä tietysti kaikille teille 57 valtuutetulle, jotka allekirjoititte tämän aloitteen. Näin monen valtuutetun allekirjoittamaan aloitetta on vaikea sivuuttaa.

# # # Joku voi pitää muinaismuistojen kartoittamista ja merkitsemistä pienenä asiana, mutta oman historian tuntemisella on suuri merkitys ihmisten ja yhteisöjen identiteetille.

Espoolaisuuteen ei riitä pelkkä Bluesin kausikortti. Espoo on kasvanut muutamassa vuosikymmenessä maatilojen ja huviloiden täplittämästä maaseudusta Suomen toiseksi suurimmaksi kaupungiksi. Nopean kasvun myötä useimmat espoolaiset ovat kaltaisiani bussin tuomia kuntaanmuuttajia tai heidän jälkeläisiään.

Kun uusi espoolainen katsoo ympärilleen, hän luulee helposti, ettei Espoolla ole omaa historiaa, ei ainakaan ennen Tapiolan rakentamista…

Ettei Espoolla ja espoolaisilla ole omia juuria. Käsitys ei voisi olla enemmän väärä.

Espoossa on eletty ja asuttu ja tehty historiaa aina kivikaudelta asti. Ja siitä historiasta löytyy maastosta paljon jälkiä. Me emme vain tiedä niistä, koska emme tiedä, mihin katsoa.

#Kuva 1 Ja sitä mitä ei tunne, sitä ei osaa arvostaa ja säästää jälkipolville.

Eräänkin espoolaiskoulun opettajat olisivat halunneet kaupungin tasoittavan koulun pihan perällä olleet kaivannot, koska lapset välitunneilla mielellään leikkivät niissä. Edes opettajat eivät tienneet, että kyse oli Pietari Suuren merilinnoituksen juoksuhaudoista.

Vasta kun tutustuin Museoviraston kulttuuriympäristön rekisteriin, tajusin muinaismuistoja olevan Espoossa kaikkialla. Kävelyretket saivat aivan uutta sisältöä. Ja aloin kaivata lisää tietoa löytämistäni muinaismuistoista.

#Kuva 2
Enkä varmasti ole ainoa. Muualla maailmassa liikkuessa vastaan tulee usein opasteita, joissa kerrotaan paikan historiasta.

Vaikka opasteet on tarkoitettu palvelemaan turisteja, niistä on hyötyä myös paikallisille asukkaille. Mikä on minun kotiseutuni historia? Ketkä ja miten täällä ovat eläneet ennen minua?

#Kuva 3 Yhteen opastauluun mahtuu kuitenkin vain vähän tietoa. Mutta juuri riittävästi mielenkiinnon herättämiseen.

Espoon kannattaa tarjota sekä turisteille että espoolaisille mahdollisuus saada kiinnostavista muinaismuistoista myös lisätietoa.

Tärkeimpien kohteiden esittelyt voidaan koota Espoon arvokkaiden luontokohteiden tavoin kirjaksi, mutta sen lisäksi kannattaa hyödyntää myös nykytekniikan mahdollisuuksia.

#Kuva 4 Opastauluihin voisi helposti lisätä QR-koodit joiden avulla älypuhelinten käyttäjät saisivat helposti lisätietoa haluamistaan kohteista. Vaikka kokonaisen kirjan verran jokaisesta kohteesta.

Tai sitten tiedot voitaisiin koota appsiksi, joka kertoisi aina älypuhelinta eli sen käyttäjää lähinnä olevasta kohteesta.

Ainakin historianopettajien luulisi ilahtuvan mahdollisuudesta lähteä luokan kanssa tutustumaan oman lähiympäristön historiaan.

Ja kerrankin tunnilla saisi pitää puhelimet ja täppärit päällä. Arvoisa puheenjohtaja Ainoa huoleni liittyy siihen, että tälle kaikkien hyvänä pitämälle hankkeelle löytyy näinä tarkan euron vuosina tarvittavat resurssit.  … Ettei tällä kertaa käy kuten valtuuston vuonna 2008 yksimielisesti päättämälle Espoon historian kirjoittamiselle.

Siitä valtuuston päätöksestä on tullut jo historiaa. Jään joka tapauksessa toiveikkaana odottamaan … ja seuraamaan kulttuurilautakunnan vastauksessaan linjaaman hankkeen etenemistä.