Kutkuttaisi saada yksi Krimin ”kansanäänestyksen” vaalilipuista tarkemmin tutkittavaksi. Sääli ettei paperia analysoimalla saa selville, koska vaaliliput on painettu.

Krimin kaappauksessa on nimittäin ollut silmiinpistävää, miten nopeasti kaikki on tapahtunut. Krimin ”vaalitkin” järjestettiin viikossa.

Haloo! Viikossa ei ehdi painattaa edes vaalilippuja saati järjestää vaalitiloja, vaalivalvojia, vaaliuurnia ja ääntenlaskentaa. Maidanin mielenosoittajia fasisteiksi sättivät julisteet ja Venäjän liput ilmestyivät Simferopolin ja Krimin muiden kaupunkien kaduille parissa päivässä kuin taikaiskusta.

Joku on myös käsikirjoittanut ja tuottanut Venäjän hallituksen tiedotusvälineiden ”uutiset” Ukrainan venäläisten sorrosta ja Venäjälle heitä varten perustetuista pakolaisleireistä.

Entä sitten Venäjän anonymisoitujen joukkojen ilmestyminen Krimille? Vaikka lähettyvillä on Venäjän sotilastukikohtia, kymmeniätuhansia sotilaita ei siirrellä paikasta toiseen muutaman päivän varoitusajalla. Etenkin kun ainakin osa Krimiä miehittävistä venäläisjoukoista on varusteista päätellen normaalisti sijoitettu satojen kilometrien päähän.

Jo pelkästään joukkojen huolto ja majoitus on valtava urakka.

Kaikki viittaa siihen, että Venäjä on suunnitellut ja valmistellut Krimin liittämistä Venäjään jo pitkään, vähintään kuukausien ajan. Siis jo ennen Viktor Janukovytšin erottamista, todennäköisesti jo ennen Maidanin mielenosoitusten alkamista viime marraskuussa.

Toisaalta operaatiossa on hämmentäviä ristiriitaisuuksia. Miksi vaivautua poistamaan uniformuista ja ajoneuvoista kansallisuustunnukset, jos varusteista näkee selvästi, minkä maan armeijan joukot ovat kyseessä? Samalla vaivalla olisi kaivettu varastosta vanhemmat varusteet ja aseet.

Ilmeisesti Putin haluaa alleviivata olevansa valmis rikkomaan kansainvälisiä sopimuksia ja käyttämään sotilaallista voimaa saadakseen tahtonsa läpi raja-alueillaan.

Venäjän voimankäyttö on yllättänyt Euroopan Unionin pahemman kerran. Voimapolitiikan ajanhan piti olla Euroopassa historiaa! Euroopan Unionin työkalupakista puuttuvat työkalut, joilla vastata Putinille.

Vaarana on, että jos Putin selviää Krimin kaappauksesta ilman seurauksia, hänen katseensa voi kääntyä myös muihin houkutteleviin suupaloihin. Joka tapauksessa Krimin jälkeen vie pitkään ennen kuin Venäjän naapurit uskaltava luottaa Venäjän allekirjoittamiin rajasopimuksiin.