(Helsingin Sanomat 5.5.2008) Maataloustukia saavien nimet tulivat toukokuun alussa julkisiksi (HS 3.5.). Maataloustukien saajien joukossa oli tunnettuja yritysjohtajia, jotka saavat elantonsa aivan muista lähteistä kuin maataloudesta. Heidän viljan tai sokerijuurikkaan viljelynsä on lähinnä katsottava harrastukseksi ja harrastukset maksetaan yleensä itse. Tässä tapauksessa näin ei ole, vaan me veronmaksajat tuemme yritysjohtajien harrastustoimintaa. Jos maataloustuista ei voi luopua järjestelmän monimutkaisuuden vuoksi, on olemassa hyvä vaihtoehto tukien käyttöön.

Maatalous on edelleen suuri ympäristön saastuttaja, vaikka vuosikausien ajan on erinäisin toimenpitein yritetty vähentää maataloudesta ympäristöön tulevia päästöjä. Varsinkin vesistöt kärsivät lannoitteiden aiheuttamista tuhoista ja Suomenlahden yksi suurimmista saastuttajista on maatalous.Äskettäin julkisuuteen tulleen tutkimuksen mukaan maatalouteen kohdistuvilla suojelutoimenpiteillä, mm. suojavyöhykkeillä ei ole ollut kovin paljon vaikutusta.

Siksi teenkin ehdotuksen arvoisille harrastajamaanviljelijä/ yritysjohtajille: lahjoittakaa saamanne maataloustuet erilaisiin ympäristöhankkeisiin. Jokainen löytää varmaan itselleen sopivan hankkeen tai voi aloittaa ihan uuden. Siinä olisi mielenkiintoinen, uusi harrastus, josta saisi kaupan päälle hyvän mielen ja hyvän kansalaisen statuksen.

Raili Raita-Ruponen

Espoo