(Länsiväylä 3.9.2008) Espoo esiintyy mielellään  rikkaana, huipputeknologian kaupunkina. Se antaa mielikuvan kylmästä ja kovasta kaupungista. Nyt olisi Espoolla  erinomainen tilaisuus näin 550-vuotisjuhlavuonna pehmentää tätä mielikuvaa.

Viime aikoina on saatu kuulla, miten iäkkäitä ihmisiä on kohdeltu espoolaisessa hoitokodissa. Yhä useampi ikääntynyt pelkää vanhuuttaan: mitä sitten tapahtuu, kun itse ei enää jaksa hoitaa omia asioitaan.  On paljon vanhuksia, joilla ei ole läheisiä, jotka huolehtisivat vanhasta omaisestaan.

Espoo voisi olla edelläkävijä Suomessa ja perustaa kunnallisen vanhusasiamiehen viran. Nyt ainoastaan Muuramen pienessä kunnassa on vanhusasiamies, mutta se ei ole kunnan virka, vaan  Jyväskylän Sotainvalidien Asuntosäätiön aikaansaama.

Yhden lisäviran perustaminen ei Espoon budjettia kaataisi, mutta sillä  rahalla toisi helpotusta vanhusten elämään. Olisi yksi puhelinnumero, josta saisi  neuvoja ja apua sekä ohjausta oikean viranomaisen puoleen. Espoo saisi inhimillistä leimaa.

Raili Raita-Ruponen (vihr)
Mäkkylä