(Länsiväylä 26.10.2008) Luin tyrmistyneenä demarien Martti Kaasisen Länsiväylän Vaaliareena-kirjoituksen, jossa hän valehteli, että olisin ollut junailemassa kolmeen pekkaan kaupunginjohtajan ja silloisen kaupunginhallituksen puheenjohtajan kanssa Espoon Sähkö Oy:n myynnin.
Näin jälkeenpäin arvioituna sähköyhtiön enemmistöosuuden myynti oli virhe.
Myynti ei ollut kuitenkaan vihreiden tavoite. Sen sijaan olimme vihreiden ja demarien kanssa asettaneet myynnin ehdoksi sen, että enemmistö sähköyhtiöstä eli yli 50 %:a pysyy Espoolla. Neuvotteluihin osallistuivat kaikki poliittiset ryhmät.
Tätä ennen olimme kannattaneet Suomen kaupunkien yhteisen yhtiön muodostamista ja sen rauettua pääkaupunkiseudun energiafuusion selvittämistä 1990 luvun lopulla. Enemmistöstä olisimme voineet luopua, koska yhtiön omistajana olisivat olleet suomalaiset kaupungit. Samoihin aikoihin Fortum oli ostanut pörssin välityksellä 28 %:a Espoon sähköstä.
Vuonna 2001 kokoomus, rkp ja keskusta olivat valmiit myymään Espoon sähkön enemmistön niin, että jäisimme reilun kolmanneksen vähemmistöosuudella yhtiöön. Kun ostajana ei ollut Fortum, lähtivät demarit neuvotteluista ulos. Emme voineet estää kauppaa, koska myyntiä puoltavilla valtuustoryhmillä oli enemmistö valtuustossa. Myös vasemmistoliitto jäi neuvotteluihin mukaan.
Asetimme ehdoksi osakassopimuksen, jossa tärkeimmät asiat olisi sovittava yhtiössä yksimielisesti. Ehtonamme oli myös, että ostaja ei saisi myydä ilman Espoon kaupungin lupaa, kolmannelle osapuolelle eli esimerkiksi Fortumille, myytäviä osakkeita. Lisäksi varat tulisi käyttää peruspalveluihin. Jäimme siis neuvottelupöytään vaikuttamaan syntyvään kauppaan liittyviin ehtoihin.
Kun sitten ostajataho myöhemmin petti ja teki selkämme takana sopimuksen Fortumin kanssa myytyjen osakkeiden ostosta, Espoon kaupunki oli pahassa liemessä. Riskit kaupungille olivat isot.
Uusi, pienempi valmisteluryhmä sai v. 2005 kaupunginhallitukselta tehtävän arvioida kaupungin edun turvaamisen syntyneessä tilanteessa. Kaupunginhallituksen pj. Jukka Mäkelä (kok), valtuuston neuvottelutoimikunnan pj. Markku Sistonen (sd.) sekä konsernijaoston pj. Kirsi Aropaltio (vihr.) suosittivat huolellisen valmistelun jälkeen valtuustolle loppujenkin osakkeiden myyntiä kelvolliseen hintaan Fortumille.
Demarit olivat nyt innokkaasti myymässä, vaikka ryhmästä kuului soraääniä. Monet valtuustoryhmät repesivät lopullisessa äänestyksessä, niin myös vihreiden valtuustoryhmä, josta enemmistö ei kannattanut myyntiä. Itse äänestin puolesta, koska arvioin että muut vaihtoehdot olivat vielä huonompia.
Raimo Inkinen (vihr.)
kaupunginhallituksen II varapuheenjohtaja
kaupunginvaltuutettu