Kovia rasvoja, monityydyttyneitä rasvahappoja, nopeita ja hitaita hiilareita, sokeria, antioksidantteja, omega kolmosia, kuutosia ja ykkösiä, hyvää ja pahaa kolesterolia, vesi- ja rasvaliukoisia vitamiineja, suolaa, natriumia ja nitraatteja, B1,B2, B12-vitamiineja, kalkkia ja kalsiumia, magnesiumia, E160d, E300, E967 ym. lisäaineita, … Ravintosuosituksia pukkaa joka tuutista, ja iltapäivä- ja naistenlehtien dieettiohjeet päälle. Milloin pitäisi ahmia marjoja ja hedelmiä, milloin niistä saa liikaa sokeria tai ainakin hepatiitin. Milloin pitäisi syödä kalaa, milloin se on myrkkyä. Milloin pitäisi välttää leipää, milloin sitä pitäisi syödä itsensä ähkyyn.

Olen saanut kyllikseni kaikista ravintosuosituksista ja dieettiohjeista. En jaksa enää yhtäkään, vaan käännän sivua ja vaihdan kanavaa aina kun Pekka Puska & kumpp. Ilmestyvät ruutuun.

Maallikko ei voi mitenkään tietää, mitä kaikista ristiriitaisista suosituksista pitäisi noudattaa ja mitä ei.

Jos sairaalaruoka on esimerkki siitä, millainen on terveellinen ruokavalio, syön mieluummin epäterveellisesti. Kun taannoin jouduin osastolle, selvisin nälkiintymättä vain vieraiden tuomien maustemyllyjen avulla.

Sen ainoan kerran kun olen onnistunut ruokavaliolla laihduttamaan, se oli kokopäivätyötä. Koko päivä piti kellottaa aterioiden, ruokaostosten ja ruoanlaiton ympärille. Lounas työkavereiden kanssa oli mahdoton ajatus, ja onneksi puoliso oli reissutöissä. Jääkaappi sisälsi vain seuraavan ja sitä seuraavan aterian raaka-aineita.

Lopulta päätin, että syöminen ei voi olla elämän ainoa tarkoitus.

Ja sitten pitäisi vielä miettiä kunkin ruoka-aineen eettisyyttä. Tämä kala on niin terveellistä ja maukasta, että se on kalastettu lähes sukupuuttoon. Nämä katkaravut luovat työpaikkoja kehitysmaahan, mutta kasvattamon tieltä on jouduttu raivaamaan rannikkoa eroosiolta suojaava mangrovetiheikkö. Tämä suklaamousse on tehty lapsiorjien poimimista kaakaopavuista. Tämän kahvikupin valmistamiseksi kasvatetut kahvipensaat vievät viljelysmaata ruokakasveilta.

Ruokalistan lukeminen ei enää onnistu ilman ravinto-opin ja molekyylibiologian kaksoistutkintoa sekä ympäristön tilan ja maailmanpolitiikan jatkuvaa seurantaa.