(Sirpa Hertell tiedote 12.9.2011) Espoon konsernijaoston puheenjohtaja, Vihreiden Sirpa Hertell esitti
tänään, että Uudenmaanliitto selvittäisi suorilla vaaleilla valittavan seutuvaltuuston edut ja haitat. Suorilla vaaleilla valittava seutuvaltuusto päättäisi koko seutua koskevista asioista, kuten  maankäytöstä, erikoissairaanhoidosta, joukkoliikenteestä, ympäristönsuojelusta  ja jätehuollosta.  Seutuvaltuustolle siirtyvien tehtävien myötä hallintoa  voitaisiin keventää ja saada säästöjä monissa seudullisissa hallituksissa ja valtuustoissa.

– Vahvistaisiko suoralla kansanvaaleilla valittava seutuvaltuusto demokratiaa koko metropolialueella? Selkeyttäisikö se nykyistä hajanaista päätöksentekoa, Hertell listaa avoimia kysymyksiä. Tämä on selvitettävä nyt, kun kuntaministeri Virkkunen on tuomassa oman esityksensä metropolialueen työssäkäyntialueen kuntajaosta.

Hertellin ehdotusta tuettiin yli puoluerajojen, mutta Kokoomus vastustaa seutuvaltuuston selvittämistä. sdp, rkp ja perussuomalaiset kannattivat seutuvaltuuston etujen ja haittojen selvittämistä, mutta äänestyksessä kokoomus ja kristilliset estivät konsernijaoston  ehdotuksen etenemisen täpärästi äänin 5-4.

Työssäkäyntialue muodostuu ministeriön mukaan metropolialueella 27 kunnasta, joten tavoitteena on, että kaikkien näiden kuntien edustajien ovat mukana seutuvaltuustossa päättämässä yhteisistä asioista.

– Yhteinäisen työssäkäyntialueen laajuus on metropolialueella niin  mittava, että seudun maankäyttöön ja alueelliseen eriarvoistumiseen liityviä ongelmia ei voida ratkaista muutaman suuren kaupungin voimin. Elinvoimaisuuden turvaamiseen tarvitaan mukaan kaikki seudun asukkaat, Hertell tiivistää.

Lisätiedot:
Sirpa Hertell
Espoon konsernijaoston puheenjohtaja
050 5666 818