Kolumni on julkaista Vihreässä Langassa 19/2014.

Asukkaiden yhteydenotot ovat kuntapäättäjälle sekä ilo että päänvaiva. Parhaimmillaan ne herättävät tarkastelemaan isoa kuvaa: Onko tehtyjä päätöksiä syytä korjata tai toimintaa tarpeen parantaa? Joskus ilmi tuotu epäkohta repäisee auki railon, josta pulppuaa aina vain uusia epäkohtia. Silloin kannattaa varautua pitkäjänteiseen taisteluun avoimuuden ja kohtuuden puolesta.

Espoon Suomenojan satamassa on tähän mennessä havaittu ainakin messeviä ristiriitoja erään yrittäjän ja sataman henkilökunnan välillä, virkamiesten epäasiallista käytöstä, leväperäistä hallintoa ja isoja puutteita valvonnassa.

Kun epäselvyydet alkoivat valjeta, oli ensimmäiseksi taisteltava tapaus käsiteltävien asioiden listalle. Syystä tai toisesta niin virkamiehet kuin muutamat johtavat poliitikotkin suhtautuivat asian käsittelyyn penseästi.

Seuraavaksi tämän pintaraapaisua muistuttavan selvityksen tulokset oli saatava asiasta kiinnostuneiden kuntalaisten tietoon. Se onnistui lopulta, kiitos julkisuuslain – ja kaupungin epäonnistuneen salaustekniikan.

Nyt kaupungilla on käynnissä oma selvitystyö ja poliisilla jokunen rikostutkinta. Yksikön toiminnasta teetetään ulkopuolinen erityistilintarkastus.

Seuraava vaikea paikka on johtopäätösten tekeminen. Kuinka vakaviin seurauksiin selvittely antaa aihetta? Mitkä ovat riittäviä toimia luottamuksen palauttamiseksi?

Onneksi näihin hommiin ei lähdetä siksi, että se olisi helppoa, vaan siksi että se on tärkeää. Toivon, että tämä ajatus antaa voimaa myös rohkeille kyseenalaistajille surullisenkuuluisassa Kittilässä. Emme vaadi kuuta taivaalta, vaan aivan tavallista, asiallista toimintakulttuuria: avoimuutta ja kohtuutta.

Saara Hyrkkö
Kirjoittaja on vihreä kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Espoosta