(Tapiolan Seudun Vihreät Tiedote 17.12.2010) Pääkaupunkiseudulla on yli miljoona asukasta, mutta kaupunkien välinen yhteistyö ei ole nykyaikaisen, eurooppalaisen suurkaupungin tasolla.

– Kilpailu veronmaksajista johtaa epätasapainoiseen verorahojen käyttöön, ja kaavoituksessa kokonaisuus unohtuu, jolloin kaupungit eivät rakennu luonnikkaimmalla, tehokkaimmalla ja ekologisimmalla tavalla, murehtii kansanedustaja Jyrki Kasvi.

– Kaupunkien yhteistyötä tulee edelleen kehittää, ja luontevinta yhteistyö on erityisesti niillä aloilla, joilla päätöksenteko tapahtuu tällä hetkellä pitkälti näkymättömissä virkamiestasolla. Ihanteellisinta olisi kuitenkin yhä syvenevä metropoliyhteistyö demokraattisesti valittujen valtuustojen kautta, pohtii Kasvi.

Esimerkiksi monet Tapiolassa asuvat suuntautuvat työ- ja vapaa-ajallaan enemmän Helsinkiin kuin Espooseen. Julkisten palveluiden tulisi olla saatavilla luontaisten matkojen suunnassa.

Helsingin seudun liikenne (HSL), Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) sekä Helsingin-Uudenmaan Sairaanhoitopiiri (HUS) ovat hyviä askeleita kohti yhtenäistä suurkaupunkia. Myös kirjastojen yhteinen lainausjärjestelmä on saanut asukkailta paljon kiitosta. Järjestelmässä on silti vinoutumia, jotka liittyvät nykyiseen hallintomalliin.

– Kuka esimerkiksi päättää HUS:in taloudenpidosta? Nykyisessä järjestelmässä ongelmana on se, että Espoo on kyllä maksajana, mutta rahojen käytöstä päättää HUS. Voidaan sanoa, että yli 244000 asukkaastaan huolimatta Espoo onkin tässä mielessä liian pieni toimija.

– Toisaalta, kun päätöksentekoa katsotaan vaikka Tapiolan alueen näkökulmasta, Espoo on pinta-alaltaan niin laaja, että sen eri alueisiin liittyvät päätökset tehdään liian korkealla tasolla. Tarvitaan vahvempaa tukeutumista paikallisdemokratiaan, sanoo Tiina Hofström, Tapiolan seudun Vihreiden uusi puheenjohtaja vuoden 2011 alusta.

– Osa lähialueen kysymyksistä on etäisiä keskushallinnolle. Paikallisaloitteille tulee olla foorumi, jolla asioita voidaan edistää. Päätöksentekoa voidaan vahvistaa muun muassa paikallisissa palveluissa, kaavoituksessa, lähiympäristön hankkeissa ja sosiaalista hyvinvointia edistävässä toiminnassa, miettii Hofström.

Maailma on täynnä metropoleja, jotka ovat muodostuneet alun perin erillisistä kaupungeista.

– Uudessa suurkaupungissa tarvitaan sekä seutuvaltuusto että paikalliset kaupunginosavaltuustot. Näiden rajat voisivat noudattaa nykyisiä suuralueita. Seutuvaltuuston asioita olisivat HSY:n, HSL:n ja HUS:n lisäksi erityisesti yleiskaavoitus ja infrastruktuuri kuten kadunrakennus ja teiden kunnossapito. Tukholmasta voisimme ottaa oppia tässä. Sen sijaan nykyisen Espoon, Vantaan ja Helsingin voisi lakkauttaa, ehdottaa Jyrki Kasvi.

Lisätietoja:
Jyrki Kasvi, kansanedustaja
050-511 3120

Tiina Hofström, puheenjohtaja (vuoden 2011 alusta)
Tapiolan seudun Vihreät ry
040-775 0652