“Kestävän kehityksen edistämiseen pitää saada mukaan asukkaat, koululaiset, espoolaiset yritykset, kaikki. Esimerkiksi kouluissa ja oppilaitoksissa on tehty hyvää työtä kasvisruokailun lisäämisessä ja ruokajätteen vähentämisessä”, Sirpa Hertell kertoo.
“Ilmastonmuutoksen torjunta ja siihen sopeutuminen on suuri haaste. Vihreiden johdolla saatiin onneksi selkeä ja konkreettinen ilmasto-ohjelma Espooseen, nyt se pitää toteuttaa”, Hertell toteaa. Päästöjen vähentämisen kannalta keskeisiä asioita ovat kaukolämmön tuotanto, liikenne, rakentaminen ja lämmitys. Fortum tuottaa Espoon kaukolämmöstä yli 60 % kivihiilellä.
“Kaavoitus on yksi keino ilmastonmuutoksen torjunnassa. On arvioitava, minne kannattaa rakentaa ja miten uudet alueet ovat toimivan ja vähäpäästöisen joukkoliikenteen piirissä. Rakennetaan kaupunkia, joka houkuttelee myös kävelemään ja pyöräilemään. Samalla on pidettävä huolta edullisista lippujen hinnoista”, HSL:n hallituksen varapuheenjohtaja Sirpa Hertell jatkaa.
“Jotta Espoosta tulisi hiilivapaa, tarvitaan energiatehokkuutta ja -säästöä sekä uusiutuviin energiamuotoihin siirtymistä myös Espoon omissa kiinteistössä. Yhteistyö Fortumin kanssa kivihiilen käytöstä eroon pääsemiseksi on myös keskeistä”, Hertell päättää.
Monta tietä energiatehokkuuteen
Myös energia-asioiden konkari Jari Ihonen näkee, että Espoolla on nyt tuhannen taalan paikka siirtyä kohti hiilivapautta: “Meillä ei ole enää omaa energiayhtiötä, joten kunnan tulee olla itse edelläkävijänä ottamalla käyttöön uusiutuvaa lähienergiaa. Näin säästetään myös kustannuksissa. Fossiilisen kaukolämmön käyttöä vähentämällä voidaan toteuttaa tehokasta ilmastopolitiikkaa. Lähienergiaa voidaan tuottaa vaikkapa poistoilmalämpöpumpun tai aurinkolämmon avulla”, Ihonen ehdottaa.
“Aurinkosähkö on edullisempaa kuin moni kuvittelee. Yhteishankinnoin voidaan omakoti- ja kerrostalokiinteistöissä saada edullisia aurinkosähköinvestointeja aikaan. Kunta voisi kannustaa yhteishankintoihin neuvonnalla ja myös organisoimalla kilpailutuksia”, Ihonen korostaa.
Vastuullisuutta hankinnoissa ja asukkaiden arjessa
Ympäristöasiantuntija Marika Visakova korostaa kunnan tekemien hankintojen merkitystä: “Julkisissa hankinnoissa tulee edistää vastuullisuutta. Myös kiertotaloutta voidaan edistää hankinnoilla.“
“Itse pohdin omassa arjessani paljon, mikä tavara on tarpeellista ja mikä on kohtuullista kulutusta”, Visakova kertoo. Hän kehuu pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskusta ja kannustaa kaikkia kierrättämään ja vähentämään jätteen määrää.
Visakova haluaa vähentää sekä julkisen sektorin että kotitalouksien ruokahävikkiä:
“Kotitalouksissa menee vuosittain 120–160 miljoonaa kiloa käyttökelpoista ruokaa roskiin. Määrään voi vaikuttaa mm. ruokaostosten ja -listojen suunnittelulla. Kunta voi myös olla tiennäyttäjänä ja tehdä yhteistyötä kaupan ja järjestöjen kanssa.“
Juttu on julkaistu Espoon Vihreiden kuntavaalilehdessä 2017 ”Vihreä Espoo”, jutun tehnyt lehtityöryhmä ja Riku Cajander. Kuvat Matti Rajala. Koko lehti luettavissa täällä