(Länsiväylä 16.6.2010) Siirtolapuutarhat ovat kaupunkilainen tapa mökkeillä ja viettää vapaa-aikaa. Pieni mökki pienellä tontilla lähellä kotia mahdollistaa vaikka vain illan mittaisen mökkireissun.

Kesämökkeily on myös ympäristöpolitiikkaa. Kesämökin sijaitessa kaukana ympäristölle koituva rasitus on suuri. Mitä lähempänä mökki on vakituista asuntoa, sen parempi ympäristön kannalta, puhumattakaan ajan ja rahan säästöstä. Myöskään oma auto ei ole välttämätön.

Kiinnostus siirtolapuutarhoja kohtaan on suurta. Naapurikaupunki Helsingissä jaettiin arvalla muutamia kymmeniä uusia siirtolapuutarhatontteja. Hakemuksia tuli yli kaksi tuhatta. Kiinnostusta riittää taatusti Espoossakin, kunhan on tarjontaa.

Espoossa on tällä hetkellä vain yksi siirtolapuutarha-alue, Puolarmaarin siirtolapuutarha. Uudet siirtolapuutarha-alueet ovat tulossa lähivuosina Leppävaaraan Säterinniittyyn, sekä Niipperiin.

Espoossa voitaisiin kuitenkin perustaa kymmenenkin uutta siirtolapuutarhaa. Jokaiselle suuralueelle tulisi toteuttaa yksi tai useampikin siirtolapuutarha-alue. Lisäksi uusilta asuinalueilta tulisi katsoa paikka siirtolapuutarhalle jo alueen suunniteluvaiheessa.

Espoossa voitaisiin toteuttaa hyvinkin erilaisia siirtolapuutarha-alueita. Osa mökeistä voisi olla talviasuttavia kakkosasuntoja suihkuineen ja pesukoneineen, osa siirtolapuutarhoista voisi olla perinteisiä alueita, joissa sähköt katkaistaan talveksi ja vesi tulee vain tontin reunalle.

Tony Hagerlund
Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaoksen jäsen (vihr)
Espoon siirtolapuutarhayhdistyksen varapuheenjohtaja