(Länsiväylä 10.6.2009) Espoon keskuksen remontin myötä Espoon aseman keskilaiturilta on rakennettu kävely-yhteys raiteiden yli Espoontorin puolelle. Tämä on mahdollista koska E-junien jatkaessa Kauklahteen asti raiteita 3 ja 4 ei käytetä tällä hetkellä lainkaan.

Tämä kävelysilta on erittäin käytännöllinen. Aseman eteläpuolen bussiterminaalista pääsee nyt hetkessä kakkosraiteelle, josta lähtevät junat Helsingin suuntaan.

Jalankulkijoille voitaisiin rakentaa pysyvä yhteys laiturille 2: Jos raiteiden 3 ja 4 yli tehtäisiin pysyvä silta ylikulun länsipuolelle, suunnilleen vastikään puretun rampin kohdalle, jalankulkijoilla olisi suora yhteys välilaitureille myös jatkossa.

Kaupunkiradan myötä yhteys keskilaitureille olisi edelleen nopea. Lisäksi yhteys Helsinkiin vievälle raiteelle 2 edesauttaisi myös esimerkiksi polkupyöräilijöiden liityntäpysäköintiä, kun enää ei tarvitsisi vaivalloisesti kavuta portaita ylös ja alas.

Tällä hetkellä kaksi Espoon aseman raiteista ovat tyhjän panttina, koska raiteita aiemmin käyttäneet E-junat jatkavat Kauklahteen asti. Kaikkia neljää raidetta tarvitaan vasta kaupunkiradan valmistuessa kenties 2015. Jos maantasainen ”ratojenylitys” tehtäisiin Espoon aseman länsipuolelle, se ei haittaisi edes kaupunkiradan valmistuttua.

Tony Hagerlund
kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaoksen jäsen (vihr)