(Länsiväylä 28.3.2015) Runsaan vuoden kuluttua kesällä avataan Ison Omenan laajennukseen niin sanottu palvelutori, joka kokoaa yhteen muun muassa kirjaston, terveyskeskuksen, neuvolan sekä mielenterveys- ja päihdepalvelut. Palvelutorin suunnitelmia esiteltiin Länsiväylässä 18.3.

Matinkylän palvelukeskuksen yhteyteen kannattaisikin perustaa myös erillinen lastenhoitopiste. Kokonaisuuden ei tarvitse olla kovinkaan kummoinen: suojaisa tila jossa on leluja ja kirjoja, sekä henkilökuntaa, joka katsoo lasten perään. Eli käytännössä vastaava osa- tai kokoaikainen lastenhoitoparkki jollainen löytyy muun muassa Ikeasta ja muutamista ostoskeskuksista.

Aika ajoin puhutaan vanhemmista jotka käyttävät subjektiivista oikeutta päivähoitoon “turhaan”: lapset ovat päivähoidossa, vaikkeivät vanhemmat ole töissä tai opiskele. Tällöin unohtuu, että lastenhoitoapua voi tarvita myös muista syistä kuin työssäkäyntiä varten.

Jos lääkärissä on mukana välkky muutaman vuoden ikäinen lapsi, ei vanhempi voi puhua vaikkapa omasta masennuksestaan tai arjen ongelmista. Vielä isompi ongelma on pienten lasten vanhemmilla jos edessä on käynti mielenterveys- tai päihdepuolen tapaamisessa. Pienetkin lapset ymmärtävät ja myös ahdistuvat joutuessaan kuuntelemaan keskusteluja, joita heidän ei kuuluisikaan kuulla.

Kukaan ei tiedä kuinka moni lapsi on päivähoidossa vain siksi, että vanhemmilla on ajoittaista muutaman tunnin mittaista tarvetta lastenhoidolle. Päivähoito kun on ainut julkinen organisaatio joka taatusti auttaa lastenhoidossa silloin kun apua tarvitaan. Esimerkiksi perhetyöstä ei saa vastaavaa tukea.

Lisäksi pienituloisille vanhemmille päivähoito on maksutonta, sen sijaan muutamankin tunnin lastenhoitoapu viikossa maksaa merkittävän osan kuukausituloista.

Lastenhoitoaika voisi olla tarjolla vain etukäteen varaten, jolloin ei synny yllättäviä ruuhkia. Ajanvarauksen voisi yhdistää muihin palveluihin, esimerkiksi lääkäriajan voisi tilata joko tavanomaisesti tai yhdistettynä lastenhoitoon.

Espoon päivähoito on ongelmissa lapsimäärän kasvaessa hurjaa tahtia. Siksi kannattaisikin satsata siihen, etteivät vanhemmat joudu laittamaan lapsiaa päivähoitoon vain siksi, ettei muualtakaan apua saa.

Uutta palvelumallia luotaessa tulisi miettiä myös millaisille aivan uusille palvelumuodoille olisi tarvetta – pelkkä vanhojen palvelujen yhteenkokoaminen ei ole yksistään kovinkaan innovatiivistä. Matinkylän palvelutorin myötä Espoon kaupungilla olisi tilaisuus rakentaa uudenlaista, tämän ajan tarpeisiin vastaavaa palvelumallia, ja samalla keventää päivähoidon kuormaa.

Tony Hagerlund
Espoon varhaiskasvatusjaoston jäsen (vihr)